Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,70 Ft
Euró
390,65 Ft
Font
457,36 Ft
Bitcoin
61,981 $

Megérkeztek a legújabb KSH-felmérések, így alakul az oltási kedv Magyarországon

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb méréséből egyértelműen kiderült, hogy az idősebbek és a felsőfokú végzettséggel fogadják el a leginkább a vakcinát.

Fotó: Mészáros Marianna asszisztens beolt egy várandós nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórház egyik oltópontján Békéscsabán 2021. május 6-án. MTI/Rosta Tibor
Belföld

Nagy Noel

Szerkesztő

A KSH közzétette a november 30-al kezdődő, oltási hajlandóságot mérő kutatásának 23. heti eredményét is, amely már kedvezőbb képet fest a magyarok oltási kedvéről, mint kezdetben. Az első hetekben még a népesség harmada mondta csak biztosra, hogy felveszi a vakcinát.

A 23. heti felmérés szerint azonban a megkérdezettek 80 százaléka felelt úgy, hogy vagy a már beoltottak körében tartozik, illetve biztosan vagy talán beoltatja magát – adta hírül a Világgazdaság. A maradék 20 százalék nem kizárólag oltásellenesekből áll, volt olyan is, aki nem kívánt válaszolni.. Soron kívül Az Egyesült Államok után az EU-ban is betilthatják a TikTok-ot

A statisztikai hivatal kihangsúlyozta, hogy az oltáspártiak aránya a mérés kezdetéhez képest majdnem megduplázódott, miközben az elutasítók száma már a harmadára csökkent. Ezen felül négyszeresére emelkedett azok aránya, akiket vagy beoltottak vagy be kívánják oltani magukat.

A KSH beszámolója szerint az elmúlt két hétben megtorpant az eddig folyamatosan növekvő oltási hajlandóság, és csökkent a bizonytalanok aránya, ám az még mindig 19 százalék körülire mérhető. Ezt a mutatót nagymértékben befolyásolja a vakcina biztonságosságáról megalkotott kép.

Ismét rákérdezett a KSH, hogy mi befolyásolja az embereket a vakcináról megalkotott képükről, és ismételten érdekes eredmények születtek. A megkérdezettek

  • 86 százalékát a járvány súlyossága, a megbetegedések és halálozások száma
  • 82 százalékát az oltással kapcsolatos sajtó- és médiabeszámolók
  • 81 százalékát a kormányzati kommunikáció
  • 67 százalékát a közösségi médiában megjelenő információ befolyásolja, viszont a megkérdezettek 54 százaléka állítja, hogy egyáltalán nem veszik figyelembe a szkeptikusokat.

Az is egyértelműen kiderült, hogy a 64 év felettiek és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők a leginkább oltáspártiak, előbbi 89 százalékos, utóbbi 76 százalékos arányban felelt úgy, hogy beoltatná magát. Ezzel szemben a fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek között elterjedtebb, hogy szkeptikusok vagy csak nem oltatnák magukat.

Alaptörvény-módosításokat nyújtott be a kormány, az egyik a kegyelmi ügyet érinti

Az Országgyűlés honlapján közzétették a szöveges javaslatokat azokkal az Alaptörvény-módosításokkal kapcsolatban, amelyekről az elmúlt napokban már szó esett.

Busz alá szorult egy elgázolt ember Zuglóban

Újabb súlyos baleset történt, most Zuglóban, ahol elgázolt egy embert egy busz, majd a jármű alá szorult.