Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,20 Ft
Euró
385,37 Ft
Font
449,24 Ft
Bitcoin
65,066 $

Mesterséges intelligenciával helyettesíthetik a nagyvállalatok vezérigazgatóit

Egyre több szakértő gondolja úgy, hogy Elon Musk és Jeff Bezos néha már túlságosan is szabadon szárnyal a vélemények hullámain, valamint rengeteg pénzt keresnek, ezért jobb ötlet lenne, ha egy algoritmust tennének helyükre.

...svg content...MTI/EPA/Vu Hong
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Economic Policy Institute 2020-as jelentéséből kiderült, hogy egy átlagos amerikai cégvezető 320-szor több pénzt keres havonta, mint egy tipikus munkás, az elmúlt évtizedekben pedig tovább mélyült az osztályok közötti szakadék.

A New Statesman folyóirat szakemberei szerint egy átfogó tervet kellene kidolgozni, melynek értelmében költséghatékonyság szempontjából előnyös módon leváltanák a vezérigazgatókat, helyükre pedig mesterséges intelligencia által működtetett szerkezeteket helyeznének. Soron kívül Donáth Annát sokkolták a Robert Fico elleni merényletről megjelent kommentek

Mivel a robotok sokkal olcsóbbak és a fenntartásuk sem kerül sokba, ezáltal rengeteg pénzt spórolhatnának meg a cégek, így nem kellene húsvér személyekkel betölteni a legmagasabb pozíciókat.

Mai szemmel nézve természetesen az AI vezetői szerepbe történő felemelése több mint kockázatos húzás lenne, azonban algoritmusok segítségével kivehetnék az egyenletből a részlehajlást és a hibákat, így egy objektív döntéseket hozó rendszert alakíthatnának ki.

Mindezeken felül a cégen belül is sokkal kellemesebb légkör jöhetne létre, az együttműködést szintúgy fellendíthetnék a robotok, nem beszélve arról, hogy érzelemmentesen, egyúttal profitot maximalizálva végezhetnék mindennapi munkájukat.

Az ötlet korántsem számít elrugaszkodott ideának, 2004-ben például Hongkongban egy algoritmussal hajtották végre a tömegközlekedésben esedékes felújításokat, melynek révén a nagyváros a világ egyik legfejlettebb metropoliszává avanzsált.

Putyin és Biden is megszólalt a Fico elleni merénylet után, aki magánál volt

Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke szinte egyszerre reagált a Robert Fico elnök elleni merényletre.