Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,14 Ft
Euró
390,94 Ft
Font
458,00 Ft
Bitcoin
63,254 $

Az Egyesült Királyság vakcinahiányra hivatkozva inkább orvosi eszközöket küld Indiának

A brit kormány közölte, hogy nincs abban a helyzetben, hogy koronavírus elleni oltásokat osszon meg Újdelhiben, ehelyett a hazai bevezetést helyezi előtérbe, mivel a vírus továbbra is egyre jobban terjed Indiában és a szomszédos országokban.

Boris Johnson brit miniszterelnök virtuális sajtótájékoztatót tart a brit kormányfõi rezidencián. MTI/AP/PA Pool/Stefan Rousseau
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Boris Johnson miniszterelnök szóvivője kedden újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy az Egyesült Királyság elkötelezett amellett, hogy más nemzetekkel is megossza a vakcinaadagokat, amennyiben saját felesleggel rendelkezik.

„Februárban kötelezettséget vállaltunk arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Királyság készletéből a felesleges adagokat a COVAX beszerzési program keretén belül a rászoruló országokba küldjük, amint azok rendelkezésre állnak” – mondta a szóvivő. Soron kívül Élőben adja a tv a Bayern München-Real Madrid Bajnokok Ligája elődöntőt

„Jelenleg az Egyesült Királyság prioritási listáján haladunk a hazai bevezetésünkkel kapcsolatban, és nincs felesleges dózisunk, de ezt folyamatosan felülvizsgáljuk” – tette hozzá.

Kedden érkezett meg az első brit orvosi segélyszállítmány Indiába, Újdelhibe. A szállítmány mintegy 200 lélegeztetőgépet és 95 oxigén koncentrátort tartalmazott, amelyeket indiai kórházakba juttatnak el.

Az újjáéledő járványhullám sokkolta Indiát, a kórházak megteltek, az oxigénellátás pedig óriási hiányt szenved. A világ országai, köztük Kína is, forrásokat ígértek, hogy segítsenek az indiai egészségügyi rendszernek megbirkózni a problémával, ám még mindig rekordszámú, napi közel 350 ezer megbetegedést regisztráltak, annak ellenére, hogy a vakcinák bevezetése és a korábbi jelentések szerint az ország egyes részein már majdnem sikerült elérni a védettséget.

A médiának nyilatkozó források szerint India nagy részét várja annak a 60 millió adag koronavírus elleni vakcinának, amelyet az USA megoszt a világ többi részével. „Nem vagyunk biztosak abban, hogy mennyit fogunk kapni. Itt csak annyit mondhatok, hogy a mi edényünk a legnagyobb és legmélyebb” – jegyezte meg az egyik.

Hétfőn Washington kijelentette, hogy 10 millió adag AstraZeneca-vakcinát „az elkövetkező hetekben”, a többit pedig júniusig engedélyezhetik az exportra – írja az RT.

Alaptörvény-módosításokat nyújtott be a kormány, az egyik a kegyelmi ügyet érinti

Az Országgyűlés honlapján közzétették a szöveges javaslatokat azokkal az Alaptörvény-módosításokkal kapcsolatban, amelyekről az elmúlt napokban már szó esett.