Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,87 Ft
Euró
390,94 Ft
Font
458,23 Ft
Bitcoin
63,799 $

Kutatók szerint a radioaktív sugárzás jótékony hatással van az emberi szervezetre

Izraeli tudósok legutóbbi tanulmányukban bebizonyították, hogy a magas radioaktív háttérsugárzás hozzájárulhat az egészségesebb élethez.

Pixabay
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Biogerontology tudományos folyóiratban közzétett kutatásban a tudósok 1960 óta az Egyesült Államok 3 129 megyéjéből begyűjtött adatokat vizsgáltak meg az amerikai környezetvédelmi ügynökség úgynevezett sugárdózisos számológépével.

A Ben-Gurion Egyetem (BGU) professzorai az adatokat később összevetették a hivatalos, rákbetegségeket összegző statisztikákkal, valamint azokkal a felmérésekkel, amelyeket a washingtoni orvosi központ készített el a várható élettartamra vonatkozóan. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

Az eredmények kiértékelésekor egészen döbbenetes végkövetkeztetésekre jutottak, kiderült ugyanis, hogy azoknál, akik olyan helyen éltek, ahol a háttérsugárzás mértéke magasabb volt a kelleténél, sokkal kisebb eséllyel alakultak ki daganatos elváltozások, úgymint tüdő-, hasnyálmirigy-, végbél- és vastagbélrák.

A kutatások során rájöttek, hogy a várható élettartam 2,5 évvel magasabb volt a magasabb radioaktív sugárzásnak kitett területeken élők esetében, mint ott, ahol alacsonyabb sugárdózissal találkoztak az emberek.

Doug Seserman, az American Associates egyetemi szövetség vezérigazgatója elmondta, a BGU szakemberei korszakalkotó felfedezést tettek, mellyel megcáfolták az orvostudomány korábbi álláspontját a sugárfertőzés kapcsán.

Mindezek ellenére továbbra sem javasolják azt, hogy érdemes ellátogatnunk Csernobilba és környékére felfrissülés gyanánt, hiszen az eredmények specifikusak is lehetnek, ami azt jelenti, elképzelhető, hogy pusztán véletlen egybeesésekről van szó, hiszen rengeteg rizikófaktort nem vettek figyelembe.