Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
62,764 $

A Pentagon új eljárásokat rendel el a szélsőségesek kiszűrésére

A Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter által elrendelt „azonnali lépések” új terveket tartalmaznak a veteránok felkutatására, akik csatlakoznak a fegyveres csoportokhoz.

Washington, 2021. március 23. John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium vezetõ szóvivõje sajtótájékoztatót tart a Pentagon washingtoni épületében 2021. március 23-án. MTI/AP/Andrew Harnik
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Lloyd Austin védelmi miniszter pénteken egy sor „azonnali intézkedést” rendelt el a katonaság szélsőségességének felszámolására, ideértve a fegyveres erők szélsőséges magatartásának meghatározását, a kérdőívek egységesítését az újoncok átvilágítására, valamint a szélsőséges emberek feljelentésére szolgáló eljárások kidolgozását a veteránok számára, szolgálatuk elhagyása után.

Az akciók egy 60 napos „leállás” után indulnak, amelyet Austin február elején elrendelt, miután Donald Trump volt elnök támogatói január 6-án erőszakosan megtámadták az Egyesült Államok Capitoliumát. Aznap a rendbontók tömegében tucatnyi jelenlegi vagy volt katona állt, akik jobboldali szélsőséges csoportokkal voltak összefüggésbe hozhatók. Soron kívül Szentkirályi Alexandra a Szomszédok legendájával, Vágási Ferivel üzent Karácsonynak

Austin létrehozott egy Szélsőségellenes Munkacsoportot is, amelynek feladata az új akciók végrehajtása, valamint további eljárások kidolgozása a következő hónapokban.
A Politico azt írja, a csoport felhatalmazást kapott további módszerek meghatározására a jelenleg egyenruhában szolgálatot teljesítő újoncok és személyzet átvilágításának javítása érdekében, továbbá a katonai igazságszolgáltatás egységes kódexének szükséges módosításai, vagy további képzési programok tekintetében.

Az új magas szintű testület, amelybe a katonaság képviselői is beletartoznak, 90 napon belül fogja kiadni jelentését. „Az egyenruhában szolgálók és polgári kollégáik túlnyomó többsége mindezt nagy becsülettel és feddhetetlenséggel teszi – írta Austin végzésében –, azonban az erő bármely szélsőséges alkalmazása túlméretezett hatást gyakorolhat.”

John Kirby, a Pentagon sajtótitkára újságíróknak elmondta, hogy Austin, aki pénteken találkozott a katonai egységek vezetőivel elmondta, hogy a Pentagon azt is szeretné, ha az új munkacsoport foglalkozna azzal is, hogy a Pentagonnak be kell-e tiltania bizonyos fegyveres csoportok tagságát.

Különös aggodalomra ad okot – tette hozzá Kirby – azoknak a veteránoknak a szerepe, akik elhagyják a katonaságot és csatlakoznak a fegyveres szervezetekhez. „Amit meg kell tennünk és amire minél inkább kell összpontosítanunk, az az, hogy miként készítjük fel az átmenő tagokat arra, hogy tisztában legyenek a velük kapcsolatos érdeklődéssel, és tudják, hogy néz ki és milyen érzés, amikor ezek a csoportok megpróbálják őket toborozni – mondta Kirby.