Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,23 Ft
Euró
389,34 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,398 $

A Pfizer oltóanyaga 75 százalékkal csökkenti az idősek kórházi kezelésének kockázatát

A Pfizer/BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyag egyébként is igen magas védelmet képes nyújtani a vírus ellen, ám most egy újabb jó hír érkezett a vakcináról: az oltóanyag 75 százalékkal csökkenti annak az esélyét, hogy a vakcinával beoltott idősek kórházi kezelésre szoruljanak.

Fotó: MTI/Filep István
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az NHS és a Manchesteri Egyetem kutatásaiból kiderül, hogy az idősebb embereket, akik megkapták az oltást, lényegesen ritkábban kellett kórházba szállítani. A tanulmány több mint 170 ezer 80 és 83 év közötti ember adatait vizsgálta, akik tavaly december 15. és 20. között Pfizer/BioNTech oltóanyagot kaptak.

Ezt aztán összehasonlították a 76–79 éves „egyeztetett kontrollcsoport” adataival, akik ugyanabban az időszakban még nem kapták meg az oltást. A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy az oltás első adagját követő 21 napon belül a kórházi felvétel 50 százalékkal csökkent azoknál, akik megkapták az oltást.

A fertőzések szintén 55 százalékkal csökkentek, a kórházi sürgősségi felvételek ezután az első adag után, 35 és 41 nap közötti időintervallumban pedig 75 százalékkal csökkentettek, míg a fertőzések átlagosan 70 százalékos csökkenést mutattak.

A tanulmány most megjelent az Országos Egészségügyi Kutatóintézet honlapján, Sir Simon Steven, az NHS vezérigazgatója pedig úgy fogalmazott az eredményekről: „Az oltások sikeresen csökkentik a kórházi kezelések számát és a haláleseteket azon idősek körében, akik megkapták az oltást.”

„Az általunk elemzett adatok azt mutatják, hogy a beoltott idősek esetében a sürgősségi koronavírusos kórházi ápolás 75 százalékkal csökken, és mivel egyre több ember oltja be magát, ez a hatás egyre csak javul. Tehát a nyitási folyamat hétfőn kezdődő következő lépésével nyilvánvalóan nagyon gondosan nyomon kell követnünk, hogy mindez mit jelent a fertőzési arány szempontjából.” – fogalmazott Steven.

„Az oltási program szempontjából ez rendkívül jól megy, és ez hatalmas elismerést jelent az összes érintett számára” – tette hozzá Steven. Eközben a hét elején Matt Hancock egészségügyi miniszter több mint 40 millió adag koronavírus elleni vakcina beadását ünnepelte az Egyesült Királyságban.

A szám 32,3 millió első adagból és 8,1 millió második dózisból tevődik össze, mely azt jelenti, hogy az ország mind a kilenc kiemelt csoportjának, beleértve a legkiszolgáltatottabbakat és az egészségügyi dolgozókat is. Most a 45 és 50 év közötti briteket invitálják oltásra, mivel a kormány igyekszik teljesíteni azon célkitűzését, hogy július végén minden felnőttnek felkínálhassa az oltást – írja a Metro.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.