Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,41 Ft
Euró
388,89 Ft
Font
454,33 Ft
Bitcoin
59,102 $

Vajon mekkora az AstraZeneca oltást követő vérrögképződés kockázata?

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján leginkább a fiatalabbakat és a nőket érinti az AstraZeneca oltás után esetlegesen kialakuló vérrögképződés, azonban egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan mennyi esély van a ritka mellékhatásra az oltást követően.

Oltáshoz előkészített, az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű, koronavírus elleni vakcinájával töltött fecskendők Bakró Ildikó háziorvos székesfehérvári rendelőjében 2021. április 9-én. MTI/Vasvári Tamás
Egészség/Életmód

Borbély Fanni

Szerkesztő

Múlt szerdán az Európai Gyógyszerügynökség kijelentette, hogy valós kapcsolat áll fenn az Oxford/AstraZeneca vakcina és a ritka vérrögképződések között, amelyek az MHRA becslései szerint 100 ezer beoltott fiatal felnőtt közül egynél előfordulhatnak.

Nehéz meghatározni, hogy pontosan mennyi esély van arra, hogy a az AstraZeneca oltóanyagával beoltott személyeknél kialakulhatnak-e vérrögök, példaként azonban egy fogamzásgátló tablettát szedő fiatal nő esetében valószínűleg nagyobb eséllyel képződhetnek vérrögök, mint másoknál – írja a The Guardian. Soron kívül Némi csapadékra van kilátás pénteken, de akár 27 fok is lehet napközben

Az Európai Gyógyszerügynökség szerint az AstraZeneca oltóanyagának előnyei még mindig messze felülmúlják az esetleges kockázatokat, ugyanis a vakcina ugyanúgy képes védelmet nyújtani a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen, ám mellette van némi esély arra is, hogy az arra hajlamos személyeknél vérrögök képződnek az oltást követően.

Az eddig megjelent kutatási eredmények alapján a fiatalabb korosztály általánosságban tünetmentesen esik át a fertőzésen, azonban nem elhanyagolható a tény, hogy egyre több fiatal esetében állapították meg az elhúzódó koronavírus tüneteit, mely hosszabb távon is próbára teszi a fertőzésből kigyógyult szervezetet.

A szakértők kiemelték, az oltás nem csak annak a személynek elengedhetetlen, aki megkapja, azoknak is fontos, akik a beoltottak közvetlen környezetében vannak (ugyanis csökken a fertőzés átadásának lehetősége), hiszen minél több embert sikerül beoltani, annál nagyobb eséllyel érjük el a nyájimmunitást.

Agyonverte feleségét a volt kazahsztáni gazdasági miniszter, a gyilkosságról felvétel is készült

A férfi az egyik rokonának a tulajdonában lévő étterembe vitte feleségét, ahol a hajánál fogva rángatta, brutális módon ütlegelte és rugdosta, melynek következtében a nő a helyszínen életét vesztette.