Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,814 $

Brazília legfelsőbb bírósága nyomozást rendelt el Bolsonaro járványkezelése miatt

A brazil szenátus vizsgálatot indít a koronavírus-járvány kormány általi kezelésével kapcsolatban, mivel Jair Bolsonaro elnök az ország növekvő halálesetei ellenére továbbra is kerüli a zárolási intézkedéseket.

Brazíliaváros, 2021. március 31. Jair Bolsonaro brazil elnök (j) sajtótájékoztatót tart a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítését szolgáló mentõcsomagról a Planalto elnöki palotában Brazíliavárosban 2021. március 31-én. MTI/AP/Eraldo Peres
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A hét elején Bolsonaro visszautasította azokat a kritikákat, amelyek szerint „népirtó” lenne, amiért nem hajlandó korlátozásokat bevezetni a koronavírus-járvány terjedésének csökkentésére, mivel a nemzet ismételten a világjárvány leghalálosabb 24 óráját jegyezte. Bolsonaro lebecsülte a vírus súlyosságát, miközben azt állította, hogy a leállítások gazdasági hatása súlyosabban érinti majd a brazilokat, mint koronavírus-járvány – írja a CNN.

Luis Roberto Barroso, a brazil legfelsőbb bíróság bírája csütörtökön utasította a szenátust, hogy állítson fel egy bizottságot a nyomozásra, miután a 81 brazil szenátor közül 32 kérte azt. A döntést kihirdetve Barroso azt mondta, hogy Brazília „a legrosszabb helyzetben van, sajnálatos rekordokat dönt a napi halálozások és a fertőzések tekintetében”. Soron kívül Látványos meteort fotóztak a salgói vár felett (fotók)

Csütörtökön Brazíliában 24 óra alatt több mint 4200 új koronavírushoz köthető halálesetet regisztráltak, ezáltal az összes áldozat száma több mint 345 ezerre nőtt az országban. A szenátus elnöke, Rodrigo Pacheco elmondta, hogy betartja az utasítást, de a vizsgálat szabotálhatja a világjárvány elleni küzdelmet, és „politikai színházzá válhat a 2022-es országgyűlési választásokon”.

Barroso azt kérte, hogy a vizsgálat összpontosítson a szövetségi kormány „tetteire és mulasztásaira”, különösen Amazonas államban. Állítólag több koronavírusos beteg meghalt Manausban, az állam fővárosában, amikor a kórházakban az év elején elfogyott a kezelésekhez elengedhetetlenül fontos oxigén.

A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön kimondta, hogy az államoknak és az önkormányzatoknak jogukban áll megtiltani a személyes vallási összejöveteleket, azonban Bolsonaro ezt a lépést is hevesen ellenezte.

Felmérés: ez aggasztja most a legjobban az 50 év feletti korosztályt

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt 5 évben jelentősen nőtt azok aránya, akik bizonytalanok háztartásuk anyagi jövedelme miatt.

Videón Haaland mesternégyese a Manchester City meccséről

Haaland nagy napon van túl, ugyanis mesternégyest szerzett a Manchester City legutóbb mérkőzésén, amivel válaszoltak az Arsenal üzenetére.