Pszichopata vezetőnek tartják Bolsonarót a brazil kormányzók

Brazíliaváros, 2020. július 7. Jair Bolsonaro brazil elnök a koronavírusjárványról tart sajtótájékoztatót Brazíliavárosban 2020. március 18-án. A 65 éves Bolsonaro 2020. július 7-én bejelentette, hogy pozitív lett a koronavírustesztje. MTI/EPA-EFE/Joedson Alves
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

São Paulo állam kormányzója Jair Bolsonarót őrült elnöknek nevezte, amiért ésszerűtlen módon kezeli a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos egészségügyi válsághelyzetet.

João Doria a CNN televíziócsatornának adott legutóbbi interjújában nem kertelt, és őszintén elmondta véleményét Brazília államfőjéről:

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

„Brazília történetének legtragikusabb pillanatait éljük át, amikor emberek milliói sínylik meg az egészségügyi krízist, ami kizárólag az országot vezető pszichopata politikusnak köszönhető.”

Doria hozzátette, Bolsonaro helyrehozhatatlan hibát vétett, amikor a segítségére siető kormányzók javaslatait elsöpörte, akik csupán azt szerették volna elérni, hogy megvédjék a koronavírus-fertőzésnek kitett lakosságot.

A kormányzó elmondta, Brazília legnagyobb államának egyik legsúlyosabb korszakát élik, és a teljes egészségügyi rendszert át kellett alakítaniuk annak érdekében, hogy enyhíteni tudjanak a covid-járvány okozta krízisen.

Egyetlen hónap leforgása alatt São Paulóban megháromszorozódott az intenzív osztályokon elhelyezett koronavírusos páciensek száma, melynek következtében 12 új ideiglenes kórházat létesítettek az állam nagyobb városaiban.

Szinte mindegyik brazil államban 80 százalék fölé nőtt az intenzív részlegek telítettsége, 26-ból 16 közigazgatási egységben már 90 százalék fölé emelkedett ugyanez az arány, így kijelenthető, hogy az összeomlás szélére került az egészségügy.

Péntekig kevesebb mint 10 millióan kapták meg a koronavírus elleni védőoltások legalább első dózisát a 220 millió lélekszámú országban, ami azt jelenti, hogy Brazília lakosságának csupán 1,57 százaléka részesült a létfontosságú vakcinákban.