Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,23 Ft
Euró
389,34 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,398 $

Háztartásokban gyakran használt kémiai szer a felelős a Parkinson-kór amerikai fellángolásáért

Orvosoknak és kutatóknak komoly fejtörést okoz a Parkinson-kór kialakulásának felderítése, azonban nemrég rájöttek, hogy a neurodegeneratív rendellenességre bizonyos kémiai anyagok hajlamosíthatják az érintetteket.

Pixabay
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedben jelentősen megugrott a Parkinson-kórral diagnosztizált páciensek száma, amelyet a Rochesteri Egyetem Orvosi Központjának neurológusa, Ray Dorsey az úgynevezett TCE-tartalmú szerek elterjedésével hozott összefüggésbe.

A TCE lényegében egy karcinogén, vagyis rákkeltő anyag, amelyet főként háztartási és ipari tisztítószerekben használnak – olvasható a The Guardian riportjában. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A tudósok először 2012-ben prognosztizálták a TCE és a Parkinson-kór közti kapcsolatot, tanulmányaik során ugyanis arra a feltételezésre jutottak, hogy nemcsak kémiai anyagok, hanem az emberi szervezetben lejátszódó hormonváltozások is felelősek lehetnek az idegrendszeri elváltozások létrejöttéért.

Amíg Európában tiltott szernek minősül a TCE, addig az USA-ban nincs szövetségi szabályozás a készítményekre, kizárólag Minnesota és New York államokban függesztették fel a kémiai anyag alkalmazását.

Mindezekből kifolyólag a TCE koncentrációja óriási mértékeket öltött az amerikai édesvízben. Tudósok kimutatták, hogy a talajvíz közel 30 százalékában megtalálható a TCE, és ha továbbra sem javul a helyzet, akkor Dorcey szerint a Parkinson-kóros páciensek száma az egekbe repülhet.

Egyetlen megoldás az lenne, ha szabályoznák a TCE-szinteket a különböző tisztítószerekben, erre azonban nem biztos, hogy garanciát tudnának vállalni a gyártók a közeljövőben.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.