Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,15 Ft
Euró
390,97 Ft
Font
458,25 Ft
Bitcoin
63,962 $

Szlávik úgy látja, már a fiatalok közül is egyre többen akarják az oltást, ami nagyon jó előjel

Főként amiatt, mert korábban voltak olyan közlemények, hogy ezen generáció egyáltalán nem akarja magának beadatni az oltást.

Fotó: Budapest, 2021. április 5. Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát készítik elő az oltásokhoz a fővárosi a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház oltópontján 2021. április 5-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Belföld

Hujber Dávid

Szerkesztő

A jelek erősen arra mutatnak, hogy szerdára elérhetjük a 2,5 milliós beoltottat, ami után megkezdődhetnek a nyitások Magyarországon. „Nem szabad hátradőlnünk, a 2,5 milliós szám arra elég, hogy a járványgörbét megmozdítsuk.” – mondta Szlávik János infektológus a TV2 stúdiójában a Mokka vendégeként.

„A megmozdítás, miután emberéletekről van szó, egy nagyon fontos dolog, de sokkal-sokkal több oltás kell ahhoz, hogy komoly következménye legyen annak, hogy sok ember van beoltva. Tehát gyorsan még több embert kell beoltani.”

Szlávik elmondta, a járvány elején úgy gondolták, körülbelül 60%-os oltottsági szintre van szükség ahhoz, hogy kialakuljon a nyájimmunitás. „Ami azt jelenti, hogy a lakosság 60%-a vagy oltást kapott, vagy átesett a betegségen.”

Ahogyan a szakember fogalmazott, ezt a számot az angol mutáns megjelenésével picit növelni kell, talán 70, vagy 80% is lehet. „Ami azt jelenti, hogy valamennyi felnőtt embernek be kell magát oltani ahhoz, hogy egy picit megnyugodjunk, és nyárra talán visszatérjünk egy olyan hasonló állapothoz, mint ami néhány évvel ezelőtt volt.”

Húsvétkor is minden nap oltottak, a folyamat jól halad, és Szlávik szerint a hosszú sorok az oltópontok előtt is csak azt jelzi, hogy az emberek szeretnék magukat beoltatni. „Én láttam fiatalokat is, akik oltást akarnak, és ez jó jel, hiszen nemrégiben jelentek meg olyan közlemények, hogy a fiatalok egyáltalán nem akarják beoltatni magukat, és nem törődnek az oltással.”

Az oltási sor most már eljutott oda, hogy mindenki beoltathatja magát, és erre nem kell sokat várnia. „Ma már ott tartunk, hogy idős, középkorú, fiatalt, mindenkit oltsunk.” – hangsúlyozta Szlávik az oltások kapcsán.