Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,91 Ft
Euró
388,63 Ft
Font
452,80 Ft
Bitcoin
63,702 $

Egekbe szöktek a balatoni ingatlanárak

Egyetlen négyzetméterért akár egymillió forintot is elkérhetnek Tihany és Zamárdi térségében.

Siófok, 2011. július 9. A siófoki Hotel Aranypart szálloda. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az ATV Start című műsorában Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője arról beszélt, nem új jelenség, hogy Budapest mellett a Balatonon is módosul az ingatlanpiac.

2020 márciusától kezdve erősen érezni lehetett a balatoni kereslet megnövekedését, mivel a koronavírus-járvány kitörése és az ebből következő változások itt fejtették ki a legjobban a hatásukat. Soron kívül Kunhalmi Ágnes szerint nem teljesen értelmezhető, amit Magyar Péter csinál

A statisztikáik alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a befektetés mellett az életvitelszerű lakásvásárlás egyaránt fontos.

A KSH 2020-as adatai szerint jelentősen megemelkedett az állandó balatoni lakosok száma, ami egy hosszú ideje tartó, enyhén csökkenő tendenciát változtatott meg.

Benedikt közölte, nincs túl nagy lehetőség alkudni az árból, mivel hatalmas a kereslet, míg a kínálati oldal korlátozott, és nehezen tudják kielégíteni a szükségleteket, ezért a balatoni ingatlanpiac minden eddiginél gyorsabb.

Az 1 millió forintos négyzetméterár egyáltalán nem ritka, azonban használt lakásoknál még nem ezekre az árak kell számítani. Az elemző elmondta, kétfajta kedvenc helyszín van, az egyik a vízparti házak, a másik pedig a magasabban fekvő, jó panorámával rendelkező ingatlanok.