Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,87 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
453,96 Ft
Bitcoin
64,259 $

Nem maradt elég spermium, harminc év múlva kipusztulhat az emberiség

Ha minden a jelenlegi tendenciák szerint folytatódik, akkor könnyen lehet, hogy 2045-re a férfiak fertilitási aránya nullára zuhanhat, ami azt jelenti, nem fognak tudni utódokat nemzeni.

Fotó: Pixabay
Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Ha minden a jelenlegi tendenciák szerint folytatódik, akkor könnyen lehet, hogy 2045-re a férfiak fertilitási aránya nullára zuhanhat, ami azt jelenti, nem fognak tudni utódokat nemzeni.

A Mount Sinai Icahn Orvosi Egyetem szakorvosa, Shanna Swan a The Guardian hírportálnak adott interjújában elmondta, a nyugati országokban az elmúlt négy évtizedben drasztikus módon, több mint 50 százalékkal visszaesett a férfiak spermiumszáma. Soron kívül Így startolt el a forint hétfő reggel

A professzor úgy gondolja, egészségügyi válsághelyzet felé sodródik az emberiség, ami főként az életmódnak és a megváltozott szexuális szokásoknak köszönhető, valamint annak, hogy egyre több káros anyag jut be a férfiak szervezetébe.

2017-es tanulmányában Swan és kollégái felfedezték, hogy míg a spermiumok koncentrációja 1973-ban 99 millió volt milliliterenként, addig az arányuk 47,1 millió per milliliterre csökkent 2011-re, ami 53,4 százalékos zuhanásként értékelhető.

A kutató szerint a háttérben meghúzódó, változásért felelős fő ok a különböző kemikáliák egyre intenzívebb előfordulása, melyek a szervezetben található nemi hormonok alakját veszik fel és módosítják működésüket.

Az úgynevezett ftalátok, melyek minden egyes lágy műanyagban megtalálhatóak, komoly veszélyeket hordoznak magukban – tette hozzá Swan, egyúttal kiemelte, az alacsony tesztoszteronszint szintén hozzájárul a spermiumszint csökkenéséhez, amelyen csupán gyógyszeres úton lehet javítani.

Az akadémikus vészjósló előrejelzései alapján 2045-ben a teljes nyugati populáció terméketlenné válhat, a helyzet súlyosságát pedig a laboratóriumi körülmények között történő megtermékenyítés sem mérsékelheti, kizárólag az jelentené a megoldást, ha visszaszorítanánk a környezetszennyezés mértékét.

Összefoglaló videó a Ferencváros 5-1-es győzelméről a Debrecen ellen

A Ferencváros végül 5-1-re győzte le a Debrecent az NB1 hétvégi fordulójában, ami egyúttal rekordot is hozott, mert egy csapat sem rúgott olyan sok gólt egy idény alatt, mint a Fradi.

Testvére helyett akart motoros vizsgát tenni, és ez még mind semmi

Rendőrségi ügy lett belőle, miután úgy döntött, a testvére helyett megy motoros vizsgára, de hamar lebuktak.

Súlyos baleset történt Baján, vonat elé hajtott egy kamion

Ezúttal egy kamionos okozott komoly fennakadást, amikor vonat elé hajtott, mely mintegy 200 méterre állt meg a vasúti átjárótól, de nem siklott ki.