Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,87 Ft
Euró
390,94 Ft
Font
458,23 Ft
Bitcoin
63,799 $

Működött a majmokon a kísérleti védőoltás, így az emberi próba is megkezdődhet

Az Egyesült Államokbeli National Institutes of Health (NIH) közleménye szerint hat kísérlet alá vetett majom esetén működött a védőoltás, amit a koronavírus következtében kialakuló tüdőgyulladás ellen adtak be a kísérleti állatoknak.

Most

Nagy Noel

Szerkesztő

A majmokon elért siker hatására megnyílt a lehetőség a tudósok számára, hogy az emberi kísérletezés első fázisát is megkezdjék Nagy-Britanniában. Az NIH részletesen ismertette közleményében a kísérlet hátterét:

„Az Oxfordi Egyetem Jenner Intézetében kísérletezték ki az ellenszert, mely egy legyengített csimpánz adenovírust használ a SARS-CoV-2 fehérje bevitelére, ami a védekező immunválaszt előidézi. A módszert már számos kórokozó elleni, fejlesztés alatt álló vakcinákban kipróbálták, köztük az egyik koronavírus által előidézett MERS ellen is” Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

A kutatók rögtön sikerrel tudták alkalmazni az adenovírust a legelső COVID-19 esetek idején, ugyanis a majmokban és egerekben rendkívül gyors immunválaszt idézett elő. A majmokon folytatott 28 napos kísérlet során hatékonynak bizonyult az ebből előállított védőoltás, és a fertőzött állatok nem szenvedtek tüdőkárosodásokat a védőoltást követően.

A majmokon esetében feljegyzett eredményekre alapozva Nagy-Britanniában megkezdik az emberi kísérletek első fázisát, ami során a biztonságosságot vizsgálják. A második fázis során figyelik majd meg, hogy a védőoltás kellően hatékony-e az embereken is.

Az alábbi cikkünkben azt boncolgattuk, vajon valós jelenség-e az újrafertőződés, vagy más áll az ismételt pozitív tesztek mögött:

https://liner.hu/valos-jelenseg-e-az-ujrafertozodes/