Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,31 Ft
Euró
389,45 Ft
Font
455,23 Ft
Bitcoin
57,017 $

Több ezer ember életét mentette meg Kínában a koronavírus miatti alacsony légszennyezettség

Megannyi káros hatása mellett úgy tűnik, valami jó is köthető a koronavírus felbukkanásához Kínában.

Greenbox

Szabó Kata

Szerkesztő

A koronavírus-járvány feltartóztatására Kínában elrendelt karantén nem csupán a Covid-19 betegség terjedését gátolta meg, hanem a jelentősen javította a levegő minőségét, elejét véve ezáltal több ezer elhalálozásnak a világ egyik leginkább légszennyezett országában – mutatták ki az amerikai Yale Egyetem kutatói.

A The Lancet Planetary Health című tudományos folyóiratban csütörtökön közzétett tanulmányukban a kutatók arról írtak, hogy a tisztább levegő több – becslésük szerint 12 125 – elhalálozást akadályozott meg, mint a koronavírus-járványban május 4-ig meghaltak – 4633 – száma. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

„Ez egy nagyon meglepő eredmény. A járvány borzasztó mind Kína, mind az egész világ számára, de a vele járó károsanyagkibocsátás-csökkenés pozitív eredményeket hozott az egészségre nézve” – idézte Kai Chen adjunktust, a tanulmány vezető szerzőjét az egyetem közleménye.

A kutatók kimutatták, hogy a nitrogén-dioxid-kibocsátás 37 százalékkal csökkent a karantén előtti időszakhoz képest, a szállóporé 30 százalékkal Kína 367 városában.

A nitrogén-dioxid-kibocsátás a karantén előtt – január 5. és 20. között – köbméterenként 40,5 mikrogramm volt például Vuhanban, a járvány kínai gócpontjában, a karantén idején – február 10. és március 14. között – köbméterenként 18,8 mikrogrammra esett vissza.

A 2,5 mikrométer, vagy annál kisebb szállópor szintje 62,5 mikrogramm volt a karantén előtt sok kínai városban, a karantén idején ugyanezen városokban 36,5 mikrogrammra csökkent.

Ezen károsanyagkibocsátás-csökkenések alapján becsülték meg a kutatók, hogy mennyi légszennyezéssel összefüggő, idő előtti elhalálozásnak vette elejét a javuló levegőminőség. A kutatáshoz 272 kínai várost érintő korábbi járványtani tanulmányok elhalálozási adatait és a 2018-as kínai statisztikai évkönyv halálozási adatait használták fel.

A szerzők kimutatták, hogy a több mint 12 ezer haláleset mintegy kétharmadát szív- és érrendszeri betegségek, valamint a krónikus obstruktív tüdőbetegség okozta volna.

Eközben sajnos van, ahol a háttérben kevésbé jó dolgok történnek:

https://liner.hu/amig-a-virusra-figyelunk-az-amazonasi-erdoirtas-megugrott/

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.