Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,83 Ft
Euró
393,40 Ft
Font
465,86 Ft
Bitcoin
54,073 $

Történelmi ítélet Japánban: a kormány alkotmányellenes módon nem ismeri el az azonos neműek házasságát

Egy japán bíróság szerdán, az ország történelmében először döntött úgy, hogy az a kormány, amely nem ismeri el az azonos neműek házasságát, alkotmányellenes, mivel sérti az egyenlőséghez való jogot.

...svg content...Fotó: Unsplash/Andre Benz
Külföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ám a szapporói kerületi bíróság három azonos nemű pár Hokkaidóban benyújtott keresetének elutasításával megtagadta az egy-egy millió jenes (2,8 millió forint) követelésüket, melyet az elszenvedett pszichológiai károkért követeltek, ezt követően azonban a kormány gondatlanságát állapították meg a házasságra vonatkozó törvénymódosítás hiánya miatt.

Ennek ellenére a felperesek örömmel üdvözölték a bíróság döntését, ugyanis Japán az egyike azon országoknak, melyek egyáltalán nem hajlandók elismerni az azonos neműek kapcsolatát, főként nem házasságukat. Soron kívül Változékony időnk lesz vasárnap, fátyolfelhők boríthatják az eget napközben

A felperesek azon 13 pár közé tartoztak, akik hasonló pert indítottak Valentin-napon 2019-ben Sapporóban, Tokióban, Oszakában és Nagoyában. További három azonos nemű pár keresetet nyújtott be Fukuokában 2019 szeptemberében.

A három hokkaidói pár azt mondta, hogy 2019 januárjában megpróbálták regisztrálni házasságukat a helyi hatóságoknál, azonban visszautasították őket azzal az indokkal, hogy az azonos neműek házasságának nincs jogi státusza.

Tomoko Takebe elnökbíró azon párok mellett állt, akik azt állították, hogy a kormány megsérti az alkotmány 14. cikkelyét, amely biztosítja az egyenlőség jogát, „diszkriminatívnak” minősítve a kormány mulasztását olyan jogi intézkedések végrehajtásában, amelyek a házassági előnyök „akár bizonyos fokát” is kínálják az azonos nemű pároknak.

A kártérítési igény elutasításakor Takebe ugyanakkor kijelentette, hogy az állami jóvátételi törvényt nem sértették meg, megjegyezve, hogy Japán parlamentje nehézségekkel küzd a probléma gyors felismerésében.

A per az Alkotmány 24. cikkében a házasság értelmezését is körüljárta, amely kimondja: „A házasság csak mindkét fél kölcsönös beleegyezésén alapulhat, és azt a férj és a feleség egyenlő jogaival folytatott kölcsönös együttműködés révén kell fenntartani.”

Takebe egyetértett a kormánnyal abban, hogy az Alkotmány 24. cikkét nem sértették meg, mondván, hogy az heteroszexuális házassághoz kapcsolódik, és nem említi az azonos neműek házasságát.

A felperesek ügyvédei azzal érveltek, hogy a cikkely lényege a nemek közötti egyenlőség és a kölcsönös tisztelet megőrzése, és mindez ez nem zárja ki az azonos neműek közötti házasságkötést.

A kormány úgy értelmezte a cikket, hogy az kizárólag heteroszexuális párokra vonatkozik. Azt is jelezte, hogy a polgári jogban és a családjogi nyilvántartási törvényben használt „férj és feleség” egy férfira és egy nőre vonatkozik, és így nem fogadhatja el az azonos nemű párok házassági kérelmeit. A japán kormány szerdán megismételte, hogy a polgári törvény értelmezése nem sérti az alkotmányt.

„Állításunkat nem fogadták el ebben a határozatban” – fogalmazott a kormány szóvivője, Katsunobu Kato kabinetfőtitkár egy sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy az igazságügyi minisztérium tanulmányozni fogja a döntés részleteit, valamint az ország más részein folyamatban lévő pereket.

A tárgyalás 153 embert vonzott a bíróságra, akik a tárgyalóterem előtt álltak sorba, hogy tanúi lehessenek a történelmi döntésnek. Yumi Hino, egy 65 éves transznemű nő, aki részt vett a tárgyaláson, azt mondta: „Azért jöttem, mert úgy érzem, hogy ez történelmi esemény lesz. (Az ítélet) végre reménysugár lehet az LMBT párok számára.”

Az LMBT párok Japánban nem részesülnek olyan előnyökben, amelyeket a heteroszexuális párok élveznek, mint például az orvosi látogatási jogok és az a lehetőség, hogy partnereik helyett egészségügyi döntéseket hozzanak, továbbá csorbulnak a szülői jogaik és nem jogosultak a házastársi jövedelemadó-kedvezményekre sem.

Úgy tűnik, hogy a közhangulat az elmúlt években a kisebbségek fokozottabb tudatosítása és elfogadása felé tolódott el, még akkor is, ha az LMBT párok számára továbbra is nehéz kinyilvánítani szexuális orientációjukat, főleg egy ilyen konzervatív társadalomban.

Masayuki Tanamura, a Waseda Egyetem családjogi professzora az úttörőnek és a társadalmi tudatosság változásain alapuló „megfelelő ítéletnek” nevezte az ügyet, megjegyezve, hogy egyes vállalatok egészségügyi előnyöket is kínálnak az LMBT párok számára.

A tokiói székhelyű Marriage for All Japan kampánycsoport adatai alapján jelenleg 29 ország, köztük Hollandia, az Egyesült Államok, Dél-Afrika és Tajvan ismeri el az azonos neműek házasságát.

5-0-ra ütötte ki Németország a magyar válogatottat

Nagyon rossz napot fogott ki Marco Rossi magyar válogatottja, súlyos vereségbe futottak bele a németek ellen Németország ellen, akik nem hoztak ki mindent magukból.