Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,58 Ft
Euró
392,56 Ft
Font
458,32 Ft
Bitcoin
63,272 $

Az EU a vakcinaszállítmányok befagyasztásával fenyegeti az Egyesült Királyságot

Az Európai Unió szerdán felvetette a lehetőségét, hogy beszünteti a koronavírus-vakcinák Egyesült Királyságba történő szállítását, hogy biztosítsa a szükséges mennyiséget saját állampolgárai számára, a világjárvány harmadik hullámával szembesülő országoknak, mely veszélyeztetné a nemzetközi turizmus újraindítását.

Fotó: MTI/EPA/AFP/John Thys
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Mivel az EU-ban a koronavírussal összefüggésbe hozható halálozások száma meghaladja az 550 ezer főt, és a blokk lakosságának kevesebb mint egytizedét sikerült eddig beoltani, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője úgy fogalmazott: a járványügyi helyzet egyre rosszabb, mi több, az évszázad válságában vagyunk.

Von der Leyen szerint az oltóanyagok szállítása zökkenőmentes volt az Egyesült Államokkal, azonban csalódottságának adott hangot a brit AstraZeneca szállítmányainak hiánya miatt, szerinte ugyanis 10 millió adag került az EU üzeméből a volt tagállamba. A bizottság vezetője kiemelte, mivel már szemmel látható a harmadik hullám tetőzése a tagállamokban, fel kell gyorsítani az oltások ütemezését, az arányokat pedig meg kell emelni. Soron kívül Ezt a férfit keresi a rendőrség a szentesi gyilkosság ügyében

„Még mindig arra várunk, hogy vakcinák érkezzenek az Egyesült Királyságból…Ha ez a helyzet nem változik, akkor el kell gondolkodnunk azon, hogyan lehet a vakcinagyártó országokba irányuló exportot függővé tenni nyitottságuktól. Gondolkodni fogunk azon, hogy a nálunk magasabb oltási arányú országokba irányuló export továbbra is arányos-e”

fogalmazott Ursula Von der Leyen.

Von der Leyen beszélt arról is, hogy hat uniós ország is panaszt nyújtott be Brüsszelbe a szállítmányok csökkenő száma miatt, amelyek akadályozzák az blokk amúgy is problémás oltási kampányát, amely az AstraZeneca csökkent kapacitása miatt egyre csak rosszabb.
Tovább bonyolítja az ügyet, hogy a különböző uniós nemzetek, köztük legnagyobb tagjai, Németország, Franciaország és Olaszország a héten felfüggesztették az AstraZeneca vakcina használatát a biztonsági ellenőrzések lefolytatásáig.

A Reuters azt írja, a turizmusra támaszkodó déli EU-országok és az új vakcinaútlevél támogatói remélik, hogy a dokumentum júniusban elnyeri a végleges jóváhagyásokat, és időben hatályba lép a főszezonban. Azonban az olyan országok, mint Franciaország, Belgium és Németország, masszív szkepticizmusnak adtak hangot a témában.

Az uniós országokra egyre komolyabb nyomás nehezedik, hogy gyorsan megegyezzenek a közös álláspontról 450 millió állampolgáruk számára. A feladatot tovább bonyolítja a bizonytalanság, hogy az oltottak vajon képesek-e továbbadni a fertőzést, ezt pedig tovább rontja a lakosság szkepticizmusa az oltásokkal szemben.