Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,30 Ft
Euró
391,12 Ft
Font
458,44 Ft
Bitcoin
63,868 $

Oroszország és Irán is megpróbált beavatkozni a 2020-as amerikai elnökválasztásokba – jelentés

Egy kedden nyilvánosságra hozott amerikai titkosszolgálati jelentés szerint Oroszország és Irán megpróbálták befolyásolni a 2020-as elnökválasztás végkimenetelét Donald Trump és Joe Biden között.

Washington, 2021. január 8. Ashli Babbitt Donald Trump republikánus párti amerikai elnököt támogató amerikai nő rögtönzött emlékművénél, az amerikai törvényhozás washingtoni épülete, a Capitolium előtt tiszteleg két férfi 2021. január 7-én. Babbittet az előző nap lőtte le egy rendőr, amikor Trump tüntető hívei erőszakkal behatoltak a Capitoliumba, miközben a kongresszus két háza összeült, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét. MTI/EPA/Michael Reynolds
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

A hírszerzés jelentése azt is megállapította, hogy Kína nem is próbálkozott a beavatkozással, valamint a két említett nagyhatalom kapcsán nincs arra utaló jel, hogy konkrétan a szavazatokat próbálták volna torzítani – idézte a CNBC. A jelentés időzítése abból a szempontból is érdekes, hogy Biden egyik külpolitikai célja éppen az Oroszországra és Iránra való nyomáshelyezés azáltal, hogy erősíti a szövetségeit.

Egy névtelenül nyilatkozó Fehérházbeli tisztviselő az NBC-nek adott nyilatkozatában fogalmazott úgy, hogy Joe Biden rögtön tisztázta a Putyinnal való első telefonhívása során, hogy amennyiben Oroszország részéről destabilizációs kísérletet tapasztalnak, akkor bizony válaszolni fognak. Soron kívül 15 éve mutatták be a Samsung első androidos telefonját

A tisztviselő elmondása szerint már a Kreml kihúzta a gyufát a Biden-kormány szemében, kettő fő eseménnyel, egyrészt a SolarWinds nevű súlyos hackertámadással, másrészt pedig Alekszej Navalnij megmérgezésével, letartóztatásával és bebörtönzésével. Hozzátette: Navalnij miatt már tettek lépéseket és továbbiakra lehet számítani a jövőben.

Teherán és Moszkva is tagadta a vádakat, hogy bármilyen módon is megpróbálták volna befolyásolni a választásokat, ám a jelentés szerint Vlagyimir Putyin személyesen adott engedélyt olyan hadművelet végrehajtására, amelyek Donald Trump javára, Joe Biden kárára:

 „Torzítják a közvéleményt, aláássák a választási rendszerbe vetett közbizalmat és felhevítik az amerikai társadalmi-gazdasági megosztottságot”

A jelentés szerint Moszkva fő stratégiája az volt, hogy az orosz titkosszolgálathoz tartozó proxikon keresztül hamis információkat és narratívákat kezdenek el terjeszteni bizonyos amerikai sajtóorgánumokban, amelyek akár Donald Trumphoz is közelebb állnak. Hozzátették: ehhez a Kreml számos orosz kormányzati szervezetet is bevetett.

Irán eközben pedig szerteágazó titkos kampányt folytatott, melynek célja Donald Trump újraválasztási esélyeinek aláásása volt úgy, hogy nem promotálták közvetlen módon az elnök riválisait. A jelentés szerint ugyanolyan taktikákat alkalmazott ehhez Teherán, mint Moszkva, elsősorban a választási rendszerbe vetett közbizalom csökkentését célozták meg.

A hírszerzési dokumentumból az is egyértelműen kiderült, hogy amitől egyébként a választások előtt sokan tartottak, az végül nem következett be, ugyanis Kína nem is próbált közbeavatkozni semmilyen módon az amerikai elnökválasztás kimenetelébe, nem végeztek titkos hadműveleteket egyik jelölt javára sem.

„Kínának az Egyesült Államokkal való kapcsolat stabilizálása a cél, és egyik elnökjelölt esetében sem gondolták úgy, hogy a kimenetel megéri azt, hogy esetleg lebukjanak. Peking inkább hagyományos befolyásolási eszközökkel dolgozik, mint bizonyos gazdasági intézkedések és lobbizás, hogy elérjék az USA-Kína kapcsolatra vonatkozó céljaikat, a győztestől függetlenül”

Egy korábbi nemzetbiztonsági szakértő azonban úgy véli, Kína mégis próbált néhány lépést tenni annak érdekében, hogy Donald Trump elnököt ne válasszák meg újra. Mi több, a jelentésekből az is kiderült, hogy többek között Kuba, Venezuela és a libanoni Hezbollah is próbálkozott, ám sokkal kisebb mértékben, mint a fent említett hatalmak.

Adam Schiff, a Képviselőház hírszerzési bizottságának demokrata vezetője elmondta, a jelentés egyértelműen rávilágított arra, hogy Oroszország továbbra is a legnagyobb fenyegetést jelenti az amerikai választások tisztaságára nézve. Hozzátette: habár Kína és Irán is tett bizonyos lépéseket, egyik sem volt olyan rendszerszintű, mint amit a Kreml csinált.

Mark Warner, a Szenátus hírszerzési bizottságának demokrata vezetője kiemelte, hogy ugyan az Egyesült Államok nagyon sok lépést tett a külföldi befolyás elleni védekezés terén, a jelenség attól még nem fog megszűnni, és folyamatosan próbálkozni fognak annak érdekében, hogy az amerikai közéletet befolyásolják.

Dietetikus mondta el, miért ne várjunk csodát a „fogyiporoktól” és trenddiétáktól

Mint mondta, a tényleges, hosszú távon tartható egészséges életmódhoz egy komoly és átgondolt elhatározás az első lépés, utána jön a többi.