Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
64,598 $

Elképesztő környezetszennyezéshez vezet, hogy mennyire felelőtlenül bánunk a maszkokkal

Egy dán kutatócsapat által készített, frissen nyilvánosságra hozott tanulmány szerint egy hónap alatt globális 129 milliárd műanyag szájmaszkot szoktunk eldobálni, amelynek egyre súlyosabb hatása lesz környezetünkre.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
Greenbox

Nagy Noel

Szerkesztő

A dán kalkuláció alapján ez azt is jelenti, hogy minden egyes nap minden percében 3 millió szájmaszkot dobunk el világszerte – írja a Metro. A maszkok nagy része a hagyományos „orvosi maszk”, amelyet a járvány hatására óriási mennyiségekben állítanak elő.

A Dél-Dániai Egyetem kutató úgy fogalmaztak, ezen maszkok eldobálásának még borzalmas hatása lehet a jövőben a környezetünkre, ugyanakkor hajszálpontosan még ők sem tudják felmérni, hogy milyen a kevés adat miatt. Annyi viszont biztos: semmiképpen sem lesz jótékony hatással. Soron kívül Felmérés: ez aggasztja most a legjobban az 50 év feletti korosztályt

Az egyszer használatos maszkok ugyanis kis műanyagszálakból készülnek, amelyek nem képesek természetes úton lebomlani. Amikor nagy nehezen szétesik a szerkezetük, akkor mikro- és nanorészecskék szintjén a különböző ökoszisztémákba kerülnek, végül pedig a természetes vizekbe, ahol hatalmas hatásuk lesz a tengeri életre.

A kutatók szerint az is meglehetősen problémás, hogy újabban ezeket a maszkokat már kifejezetten mikroműanyagokból állítják elő, amely ha elkezd szétesni, még több mikroműanyagot küld az ökoszisztémába, további gondokat okozva ezzel.

A tanulmány szerzői szerint a problémát három módon lehet kezelni, közülük az egyik az, hogy minden városnak, falunak és egyéb településnek fel kellene állítani olyan maszkgyűjtő szemetes konténereket, ahova a már elhasznált maszkokat lehet dobni, és önkormányzati szinten felállíthatnak szabályokat ezen hulladék kezelésére.

A másik megoldási javaslat, hogy az emberek az olcsó múanyagszálas maszk helyett váltsanak újrahasznosítható maszkokra, amelyeket egyszerűen ki lehet mosni és újra használni. Utolsó javaslatuk pedig az, hogy a gyártóknak olyan maszkokat kellene előállítaniuk, amelyek képesek a biológiai lebomlásra és kímélik a környezetünket.

Kispadon kezd Szoboszlai a Tottenham ellen

Szoboszlai Dominik a Tottenham ellen léphet pályára az Anfield Roadon a Liverpool színeiben, és már a kezdő is ismert.

Életveszélyes állapotba került két gyermek egy ceglédi autóbaleset miatt

Többeket mentőhelikopterrel vittek kórházba a Cegléden történt súlyos baleset miatt, két gyerek életéért is küzdenek az orvosok.