Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,35 Ft
Euró
398,76 Ft
Font
476,23 Ft
Bitcoin
61,848 $

34 millió koronavírus-vakcinát szállított ki eddig az EU különböző országokba

Az Európai Biztosság csütörtöki jelentéséből kiderült, hogy Brüsszel több mint 249 exportkérelmet fogadott el, melynek értelmében 31 ország hat hét leforgása alatt jelentős mennyiségű vakcinaadagban részesült.

...svg content...Berlin, 2021. január 14. A Pfizer-BioNTech vállalatok oltóanyagát tartalmazó injekciós tűk az új koronavírus elleni vakcinák beadására a német fővárosban másodikként kialakított oltóközpont a berlin Erika Hess jégcsarnokban 2021. január 14-én. MTI/EPA/DPA pool/Kay Nietfeld
Külföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Euronews tudósításából kiderült, hogy a szállítmányok megegyeztek az EU és a vakcinagyártók között kötött szerződésekbe foglalt feltételekkel, ezért egyik fél jogai sem sérültek.

Mindössze egyetlen exportkérelmet kellett elutasítaniuk, amely valószínűleg az olaszoké lehetett, a helyi kormány ugyanis megakadályozta, hogy 250 ezer adag AstraZeneca-védőoltást vigyenek Ausztráliába a kérdéses halálesetek után. Soron kívül Vitézy Dávid visszaszólt Lázár Jánosnak: javaslom egy hársfatea elfogyasztását

Az Európában gyártott oltóanyagokból az Egyesült Királyság kapta a legtöbb dózist, mintegy 9,1 millió egységet, őket követi a rangsorban Kanada 3,9 millió, Mexikó 3,1 millió, Japán 2,7 millió, Szaúd-Arábia 1,4 millió és Szingapúr 1 millió adaggal.

Sztella Kiriakidész egészségügyi és élelmiszer-biztonsági biztos elmondta, az EU abban reménykedik, hogy a jövőben folytatódik a tendencia, és szignifikáns volumenű covid-vakcinákat exportálhatnak továbbra is olyan államokba, ahol rászorulnak az oltóanyagra.

Brüsszelt élesen kritizálták a tagállamok, amiért a tervezetthez képest sokkal lassabban történik a védőoltások szétosztása. A 450 milliós lélekszámú EU lakosságának mindössze 10 százaléka részesült legalább az egyik adag védőoltásban, míg Nagy-Britanniában ez az arány már 35 százalékra, az Egyesült Államokban pedig 29 százalékra nőtt.

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel azzal magyarázta a lemaradásukat, hogy mind az Egyesült Királyság, mind USA megtiltotta a saját készítésű védőoltásaik exportját, ezáltal előrébb kerülhettek a vakcinaversenyben.

Terrortámadást tervezett egy afgán férfi az amerikai elnökválasztás napjára

Kiemelten súlyos büntetés várhat az afgán férfire, aki terrortámadást tervezett az amerikai elnökválasztás napjára.