Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,04 Ft
Euró
400,33 Ft
Font
478,79 Ft
Bitcoin
61,039 $

600 gyermeket oltottak be Izraelben, itt vannak az eredmények

Nem tapasztaltak súlyos mellékhatásokat az Izraelben beoltott tizenévesek.

Külföld
Author image

Kornis Vivien

Szerkesztő

Több száz 12 és 16 év közötti gyermeknek adták be a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagát – írja a The Guardian. A résztvevő gyerekek közül egy sem tapasztalt súlyos mellékhatásokat, ami az első jele lehet annak, hogy a Covid-19 vakcinák biztonságosan beadhatók a kiskorúaknak is.

Izrael Egészségügyi Minisztériuma javaslatot tett a krónikus betegséggel rendelkező tinédzserek beoltására, hiszen őket nagyobb veszéllyel fenyegeti egy esetleges koronavírus-fertőzés.  Soron kívül Kovács Gergely problémásnak találja, hogy Magyar Péter nem vállalja fel Vitézy Dávid támogatását

Körülbelül 600 gyermek védettségét értük el eddig. Egyetlen esetben sem találkoztunk súlyos mellékhatással, de még az enyhe tünetek is nagyon ritkán fordultak elő

– mondta el Boaz Lev, a védőoltásokért felelős különítmény vezetője. 

A Pfizer jelenleg a 12 és 15 év közötti fiatalokon végez vizsgálatokat az oltóanyagával kapcsolatban, és nemsokára megkezdhetik az 5 és 11 év közötti gyermekeken a klinikai kutatásokat. 

Az Oxfordi Egyetem szintén bejelentette, hogy elindítja a teszteket a 6 év feletti gyermekek esetében az AstraZeneca oltóanyaggal. Mind a Pfizer, mind az AstraZeneca kutatása hónapokig tarthat. 

Az izraeli állampolgárok több mint fele megkapta a védőoltásnak legalább az első dózisát és az egészségügyi hatóságok előrejelzése szerint néhány héten belül az ország lakosságának 60%-a védetté válhat.

Ez az a mennyiség, ami a szakértők szerint szükséges ahhoz, hogy egy ország lakosságának nyájimmunitása megkezdje éreztetni a hatását. Ez azonban az újabb, jobb fertőzőképességgel rendelkező és ellenállóbb variánsokkal szemben nem biztos, hogy elegendő. Anthony Fauci, az Egyesült Államok népszerű szakértője szerint akár 90%-os átolottságra is szükség lehet.