Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,29 Ft
Euró
388,66 Ft
Font
451,67 Ft
Bitcoin
62,359 $

Fontos mérföldkő az egyre nagyobb teret hódító Szputnyik V vakcina kapcsán

Egyre többen és többen tartanak igényt az orosz vakcinára, amivel már többek között Magyarországon is oltanak. Az Európai Gyógyszerügynökség időközben megkezdte a Szputnyik V folyamatos értékelését

Budapest, 2021. február 20. Az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcinái (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) Budapesten, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház oltópontján 2021. február 20-án. MTI/Bruzák Noémi
Külföld

Takács Petra

Szerkesztő

Megkezdte az orosz Szputnyik V vakcina folyamatos értékelését (rolling review) az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) – közölte csütörtökön az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI).

Az orosz fővárosban kiadott tájékoztatás szerint a CHMP a folyamatos vizsgálati eljárás megindításáról a vakcina felnőtteken elvégzett laboratóriumi és klinikai vizsgálati eredményeinek alapján döntött. Az EMA fel fogja mérni, hogy a Szputnyik V vakcina megfelel-e az EU hatékonysági, biztonsági és minőségi szabványainak. Soron kívül Elmondta a rendőrség, blokkolták-e az internetet Magyar Péter gyűlésein

Kirill Dmitrijev, az RFPI vezérigazgatója kijelentette, hogy jóváhagyás esetén júniustól 50 millió ember beoltásához elegendő Szputnyik V lesz szállítható az unióba. Hangsúlyozta, hogy a vakcinaügyi együttműködésnek a politika fölött kell állnia. Emlékeztetett rá, hogy a Szputnyik V alkalmazását eddig 42 országban hagyták jóvá, ezek összlakossága 1,1 milliárd ember.

Oroszországban a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 11 358-cal 4 290 135-re emelkedett. A napi növekmény 0,27 százalék, az új esetek 12,4 százaléka tünetmentes.

Magyarország ismertette a hivatalos álláspontját a vakcinaigazolványokról

Az aktív fertőzöttek száma 332 455-re csökkent, míg a halálos áldozatoké 475-tel 87 823-ra nőtt, a felépülteké pedig 16 123-mal 3 869 857-re emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 112,1 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 343 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 545 920 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Jól vizsgáztak a történelemérettségi új követelményei

A Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke, Nánay Mihály szerint az új történelemérettségi-követelmények jól vizsgáztak, és változatos témákat kínáltak a diákoknak.