Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,90 Ft
Euró
391,04 Ft
Font
457,83 Ft
Bitcoin
60,498 $

Szuperszonikus vadászdrónokat fejlesztett ki az egyik neves cég

A szingapúri központű repüléstechnológiai vállalat egy olyan speciális katonai drónnal állt elő, ami képes átlépni a hangsebességet.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Kelley Aerospace múlt héten mutatta be legmodernebb ember nélküli repülőjárművét (UAV), amelyet Arrow névre kereszteltek – tudósított az eseményről az Auto Evolution magazin.

A drón eszméletlen sebességek elérésére képes, a hivatalos adatok alapján akár 2 600 km/h-ával is tud száguldozni a levegőben, ami 2,1 machnak, vagyis a hangsebesség 2,1-szeresének felel meg. Soron kívül Szentkirályi Alexandra megegyezett Lázár Jánossal a BKK-s dolgozói jegyekről

Mindez azt jelenti, hogy a drón mindössze három óra alatt át tudná repülni a Csendes-óceánt, nem mellesleg a szerkezet teljesen úgy néz ki, mint egy földönkívüli űrhajó, bár a fedélzetén egyetlen mandulaszemű szürkét sem találni.

Hiába a jármű borsos, 9-16 millió amerikai dolláros árcédulája, egyre többen jelentkeztek érte, és már több mint száz előrendelést adtak le rá. A leendő tulajdonosok kilétét nem fedték fel, ám feltételezhető, hogy a nagyhatalmak védelmi minisztériumai foglalhatták le az egységek többségét.

Mint ahogyan szinte minden egyes drónt, úgy az Arrow-t is arra tervezték, hogy távirányítással gördülékenyen működjön, ezen felül azonban autonóm módon is képes végrehajtani különféle feladatokat egy nagyobb misszió keretein belül.

Fotó Kelley Aerospace

Egyes források elmondása szerint két UAV prototípust is tesztelnek a Kelley Aerospace jóvoltából az Egyesült Államokban és Svédországban. Miközben az USA 2003-as iraki inváziója során mindössze néhány drónt használtak fel, napjainkban több mint 7 ezer UAV-t alkalmaznak különböző amerikai hadszíntereken.

Bőnyi iskolai késelés: javítóintézetbe kerül a 12 éves elkövető

30 napra rendelte el a Győri Járásbíróság annak a 12 éves lánynak a letartóztatását, aki szívtájékon szúrta osztálytársát.