Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,78 Ft
Euró
390,31 Ft
Font
456,30 Ft
Bitcoin
61,327 $

Annyira kilátástalan a helyzet Ciprusban, hogy az ENSZ is ülést hívott össze

Rendkívül fontos ENSZ-találkozót hívtak össze április végére, ahol az ismételten diplomáciai válságban lévő Ciprus ügyét tervezik valamilyen módon rendezni a török és görög hátterű felek között.

Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Mint ismeretes, a szigetország tulajdonképpen két, de facto különálló országból áll, melyet szokás „görög Ciprusnak” és „török Ciprusnak” nevezni, utóbbi a nemzetközi kapcsolatok terén leginkább Észak-Ciprusként jelenik meg.

A helyzet 1974-ben fajult el, amikor a sziget még török megszállás alatt állt, ám a helyi vezetés ellen, Görögország támogatásával puccsot hajtottak végre. Az ország, amit ma Ciprusnak tekintünk, a görögpárti részből alakult ki, ám a törökök támogatta Észak-Ciprus továbbra is különálló entitásként kezeli magát – még ha nemzetközileg alacsony is az elismertsége. Soron kívül Országszerte akadozott a Vodafone és a Digi szolgáltatása is kedden

Ciprus kérdése pedig már évek óta jelentős feszültségeket okoz az egyébként NATO-szövetség Görögország és Törökország között, nem mellesleg rendkívül megnehezítette, hogy a szigetország a teljes potenciálját kiélje, és ki tudják aknázni a nagy mennyiségűnek számító energiaforrásait.

Mindkét fél próbálja hangsúlyozni a saját maga igazát, mely annyira eltér egymástól, hogy nem tudnak megállapodásra jutni. A „görög ciprusiak” a két állam egyesítését akarják elérni, míg a „török ciprusiak” a kétállami megoldást pártolják.

Stephane Dujarric, az ENSZ főtitkár szóvivője elmondta, hogy az április 27-29 közötti időpontra összehívott találkozónak egyetlen célja lesz, hogy megállapítsák, van-e egyáltalán valami közös nevező a két fél között, amelyen elindulva egy hosszantartó megállapodást lehessen kötni a két fél között belátható időben – idézte a Reuters.

Tahsin Ertugruloglu, Észak-Ciprus külügyminisztere elmondta, a „török ciprusiak” nem kérnek a „görög ciprusiakkal” való egyesülésből, ugyanis voltak már partnerek és az nagyon nem sült el jól – utalva arra, hogy a hatvanas-hetvenes években komoly összecsapások voltak a felek között, amely miatt a török ciprusiak enklávékba kényszerültek.

Nikosz Anasztaziadész, Ciprus nemzetközileg is elismert vezetője viszont üdvözölte az ENSZ-találkozót összehívását az ország ügyében, mivel úgy gondolja, ezzel sikerülhet elérni egy hosszú távú, a jövőben is fenntartható megoldást a helyzetre.

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.