Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,30 Ft
Euró
391,12 Ft
Font
458,44 Ft
Bitcoin
63,868 $

Oxfordi kutatók egy koronavírus elleni tabletta kifejlesztésének lehetőségét vizsgálják

Az Oxfordi Egyetem kutatói a vakcinaprogram mellett új módszereket keresnek a koronavírus-járvány felszámolására, az egyik ilyen lehetőség az orrspray, a másik pedig egy koronavírus elleni tabletta lenne.

Flickr/Destinys Agent
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Sarah Gilbert professzor, az egyetem egyik kutatója, aki komoly szerepet töltött be az AstraZeneca vakcinájának kifejlesztésében úgy véli, lassan leehetőség nyílik majd arra, hogy második generációs készítményeket fejlesszenek ki a koronavírus-fertőzés ellen, s mivel eddig kizárólag oltásokban gondolkodtunk, itt az ideje más lehetőségeket is feltérképezni.

Mivel az intramuszkuláris oltás nem a leghatékonyabb megoldás egy légúti fertőzés megelőzésére, a kutatók egy olyan módszert kívánnak kifejleszteni, mely elsősorban a felső és alsó légutakat célozza meg, ahol a vírus magát a fertőzést okozza. Soron kívül 15 éve mutatták be a Samsung első androidos telefonját

Léteznek ugyanis olyan influenza ellen kifejlesztett vakcinák, melyeket orrspray segítségével lehet a szervezetbe juttatni, éppen ezért a jövőben is rendkívül jó megközelítésnek tűnik a közvetlen felső légúti alkalmazás. A kutatók úgy vélik, megfontolandó egy tabletta kifejlesztése is, melynek több előnye is lehetne az oltásokkal szemben.

Az ötletek bár rendkívül ígéretesek, fontos megjegyezni, hogy mindezek megvalósításához még nagyon sok időre van szükség, az új megoldások azonban nagyban hozzájárulhatnak majd a koronavírus elleni küzdelemhez.

A Metro azt írja, a kutatók kiemelték az új mutációk domináns viselkedését is, ugyanis már nem csak a vuhani vírussal kell megküzdenünk, a koronavírus új mutációi is felütötték fejüket, több országban pedig már többen fertőződnek meg az új variánsokkal, mint az eredeti vírussal.

Az új variánsok megjelenése nagyban befolyásolhatja a kormányok oltási programját, azonban több új vakcina is készülőben van, így akár már az őszi vagy téli hónapokra rendelkezésre állhat egy új, kifejezetten a koronavírus mutációi ellen kifejlesztett oltóanyag.