Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,94 Ft
Euró
391,71 Ft
Font
457,87 Ft
Bitcoin
62,596 $

Trump szívesen hazadobta volna Kim Dzsongunt az Air Force One fedélzetén

Donald Trump felajánlotta az észak-koreai vezetőnek, Kim Dzsongunnak a két évvel ezelőtti vietnámi találkozójuk után, hogy szívesen hazadobja őt az Air Force One fedélzetén.

Hanoi, 2019. február 27. Donald Trump amerikai elnök (b) és Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõ a hanoi Metropole szállodában 2019. február 27-én, kétnapos csúcstalálkozójuk elsõ napján. Trump és Kim 2018. június 12-én találkozott elõször Szingapúrban. MTI/EPA/VNA
Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

2019-ben találkozott az akkor még amerikai elnök Donald Trump és Észak-Korea vezetője, Kim Dzsongun a vietnámi fővárosban, Hanoiban, ahol először heves szócsatába és kölcsönös fenyegetőzésekbe kezdtek, majd sokak által “bromance” néven csúfolt, furcsán intim, de macsó módon zárták le az egyeztetést.

A BBC új dokumentumfilmjéből, a Trump Takes on the Worldből kiderül, hogy az egyébként kudarcba fulladó találkozó végén az egykori amerikai elnök még a legtapasztaltabb diplomatákat is megdöbbentette, amikor felajánlotta Kimnek, hogy fuvart biztosít számára az Air Force One fedélzetén. Soron kívül A hét első felében napsütés, a második felében esős és szeles lesz az idő

Ha az észak-korai vezető elfogadta volna a felajánlást, Kim és diplomáciai kísérete az Egyesült Államok elnökének hivatalos repülőgépével léphetett volna az ország légterébe, ami példátlan mennyiségű biztonsági kérdést vetett volna fel. Az esemény végén Kim természetesen nem élt a lehetőséggel. 

Az elnök úr tudta, hogy Kim többnapos vonatúttal érkezett Hanoiba Kínán keresztül és azt mondta neki: ‘ha akarod, két óra alatt hazadoblak’

– idézte a South China Morning Post Matthew Pottingert, Trump Nemzetbiztonsági Bizottságának Ázsia-szakértőjét.

Az első találkozójuk során a baráti viszony képének megerősítése érdekében Trump bemutatta Kimnek a másfél millió dolláros elnöki autót, ‘A Fenevad’ névre is hallgató Cadillacet.

Múlt hónapban az észak-koreai vezető mégis atomfegyverekkel felturbózott nemzete legnagyobb ellenségének nevezte az Egyesült Államokat, és azt is hozzátette, hogy soha nem fog változni a Washingtonnal való kapcsolatuk, nem számít, ki az erősebb fél.