Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,78 Ft
Euró
389,08 Ft
Font
454,74 Ft
Bitcoin
58,804 $

Az elhúzódó koronavírus egyre komolyabban terheli az egészségügyi rendszert

Kutatók szerint a korábban egészséges fiatalokat érintő elhúzódó koronavírus szövődményeinek kockázata komoly szerepet játszhat az oltások priorizálásában.

MTI/Szigetváry Zsolt
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az elhúzódó koronavírus hosszú távú szövődményei valószínűleg komoly terhelést jelentenek majd az egészségügyi rendszerre az elkövetkezendő években, mivel a jelenség egyre gyakoribbá válik minden korcsoportban.

Az amerikai kormány vészhelyzetekkel foglalkozó tudományos tanácsadó csoportja (SAGE) szerint az általuk megkérdezettek 22 százalékánál öt hétig semmiféle tünet nem jelentkezett a pozitív koronavírus-teszt után, a vizsgálatba bevont 9063 résztvevő 9,8 százalékánál csak a 12. hét után tapasztaltak koronavírusos tüneteket. Soron kívül Némi csapadékra van kilátás pénteken, de akár 27 fok is lehet napközben

Az öt hét alatt a leggyakoribb tünetek a következők voltak: általános fáradtság (12,7 százalék), köhögés (12,4 százalék), fejfájás (11,1 százalék), íz- és/vagy szaglásvesztés (10,4 százalék) és izomfájdalmak (8,8 százalék). A SAGE által pénteken közzétett dokumentációban az elhúzódó koronavírus veszélyeire is figyelmeztetnek minden korosztályban.

A kutatás szerint ugyanis az elhúzódó koronavírus minden korosztályt érint, a legelkeserítőbb azonban az az eredmény, mely szerint a korábban egészséges fiatalokat is jelentős mértékben érinti a jelenség. A dokumentáció szerint a szövődmények és a rosszabb funkcionális eredmények még a korábban egészséges, most pedig koronavírus-fertőzéssel kórházba került fiatalok esetében is rendkívül magas.

Az 50 évesnél fiatalabb betegek esetében ugyan alacsonyabb a halálozás kockázata, a szövődményeket azonban rendkívül magas arányban tapasztalták minden korcsoportban. A kutatók azt javasolják, az amerikai kormány fordítson komolyabb figyelmet a fiatalok tájékoztatására, ugyanis az elhúzódó koronavírus elsősorban a fiatalabb generációt érinti.

A SAGE egy korábbi vizsgálatának eredményei alapján, melynek során 80 388 beteget vizsgáltak 2020. január 17. és augusztus 14. között, a betegek majdnem fele (49,7 százalék) tapasztalt legalább egy szövődményt. Leggyakoribbak a májproblémák voltak (24,3 százalék), ezt követték a légzési nehézségek (18,4 százalék), a szív- és érrendszeri problémák (4,3 százalék), valamint elenyésző számban tapasztaltak neurológiai szövődményeket – írja a Sky News.

A SAGE hangsúlyozta, a vírus hosszú távú szövődményei minden társadalmi csoportban és korosztályban egyaránt gyakoriak. A korábban végzett vizsgálatok többnyire a halálozási rátákra összepontosítottak, azonban rendkívül fontos annak a feltérképezése is, hogy azok, akik túlélik a fertőzést, milyen hosszabb távú szövődményekkel küzdenek.