Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,80 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
453,93 Ft
Bitcoin
63,982 $

Lélegzetelállító fotókat küldött a Marsról a NASA Perseverance rovere

Az amerikai űrügynökség bámulatos felvételeket hozott nyilvánosságra a vörös bolygó felszínéről, miután roverük sikeresen talajt ért az égitesten csütörtök éjjel.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A csodálatos fotókon az látszik, ahogyan a marsjáró az űrszonda úgynevezett „égi daruja” alatt tartózkodik – ez az egység valójában egy rakétameghajtású eszköz, ami a Perseverance-t 21 méteres magasságból a talajra eresztette. Hasonló szerkezetet használtak a NASA Curiosity roverének 2012-es landolásánál is.

A fénykép rendkívül részletes, láthatjuk rajta a rover felső részét, miközben körülötte felsejlik a kietlen, marsi táj a klasszikus sötétvörös, barna kőzetekkel és szikladarabokkal, amelyek a krátert övezik. Soron kívül Egészségesebb lesz a kenyér, ha lefagyasztjuk fogyasztás előtt?

A NASA a Jezero-kráterről készített fotókat teljes felbontásban, színesen ábrázolva tette közzé a Twitteren és a hivatalos blogján.

A Perseverance rover ezen kráter belsejében landolt, ugyanis ebben a környezetben sokkal egyszerűbb navigálni az egységet, mintsem olyan helyen, ahol a nagyobb kőzetdarabok megnehezítenék a szabad mozgását.

A NASA Jet Propulsion Laboratóriumának pénteki sajtótájékoztatóján elmondták, a Perseverance mindezidáig bárminemű gond nélkül teljesítette feladatát. Pauline Hwang, a misszió operációs menedzsere közölte, egyelőre minden a tervek szerint zajlik, a rover elkezdte a munkát a Marson.

A Perseverance-en hamarosan elvégezhetik a működéshez elengedhetetlen szoftveres ellenőrzéseket, ha pedig ezt maguk mögött tudták a NASA mérnökei, a rover nekiláthat a vörös bolygó terepének felderítéséhez.

Nem is gondolnánk, fejbőrünk mennyi mindent elárul az egészségünkről

Fejbőrünk állapota akár komoly problémákat is jelezhet, de ha odafigyelünk ezekre, időben tenni tudunk azért, hogy mielőbb javulást érjünk el.

Újra a teljes vonalon közlekedik az M2-es metró egy utas rosszulléte után

Egy utas rosszulléte miatt egy ideig pótlóbusz közlekedett az M2-es metró érintett szakaszán Budapesten.