Zöld módszerrel 99 százalékban újrahasznosíthatóak a villanyautók akkumulátorai

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 1. - 00:46

Közeleg a forradalom a lítiumion-akkumulátorok piacán, egy új eljárás segítségével ugyanis szinte teljes mértékben reciklálhatóak az értékes anyagok.

Miközben a fosszilis üzemanyagokról való átállás magasabb fokozatba kapcsolt, szakemberek figyelmeztettek, villanyautókkal sem járunk sokkal jobban, hiszen az akkumulátoraik fő komponensét még mindig olyan fémek alkotják, melyek kitermeléséhez óriási mértékben terheljük a környezetet.

A Lilac Solutions vállalat e globális problémát orvosolandó bejelentette, hogy 150 millió dolláros pályázatot nyertek el az amerikai kormánytól, amit arra fordítanak majd, hogy kifejlesszék vadonatúj technológiájukat, mellyel környezetbaráttá és zöldebbé varázsolhatják a lítiumion-akkumulátorok újrahasznosítását.

Az eljárás során talajvizet és tengervizet alkalmaznak, amelyeket felhasználásuk után visszaforgatnak a rendszerbe, ezáltal nemcsak hogy 10 ezerszer gyorsabbá válhatnak a riválisoknál, hanem jóval hatékonyabban működhetnek.

A technológia alapvető újítása, hogy a tengervizet a lítium visszanyerését követően visszajuttatják a talajba, ezáltal jelentős mértékben redukálható a környezetre mért negatív hatás a hagyományos, párologtatós tavakhoz képest.

A Lilac Solutions vezérigazgatója, Dave Snydacker kiemelte, az új módszer révén sokkal kifizetődőbb lehet az akkumulátorok újrahasznosítása, mint azt korábban feltételezték, így még több befektetőt vonzhatnak be a piacra.

Nem is jöhetett volna jobbkor a bejelentés, hiszen Joe Biden amerikai elnök korábban egészen ambiciózus célt tűzött ki az Egyesült Államok elé, mégpedig azt, hogy 2030-ra az összes utasszállító jármű elektromos lesz az országban.