Sikeresen kinyomtatták a világ legnagyobb laboratóriumi steakjét

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. december 16. - 12:19

A MeaTech 3D izraeli vállalat azt állítja, hogy sikeresen bioprinteltek egy tíz dekás steaket, amely kizárólag laboratóriumban termesztett zsír- és izomsejtek rétegeiből áll.

A biotechnológiai cég állítása szerint az ominózus húsdarab az eddigi legnagyobb tenyésztett steak, amelyet valaha is elkészítettek, ez pedig azt jelenti, hogy fontos lépéseket tettek a laboratóriumi körülmények között növesztett, bioprintelt ínyencségek méretarányos előállításának célja felé.

A kinézete talán hagy némi kívánnivalót maga után, mint ahogyan az ízéről sem sokat tudni, de az szinte biztosra vehető, hogy nem ez a 100 grammos különlegesség fogja lenyűgözni a gurmékat és ételkedvelőket, ám a technológia révén mégiscsak közelebb kerülhetünk egy humánusabb jövőhöz, hiszen csökkenthetjük általa az állatok nevelésétől és levágásától való függőségünket és az élelmiszerek karbonlábnyomát is.

A MeaTech 3D startup a The Guardian szerint jövőre szeretné elindítani a steak és más, tenyésztett állati zsiradékot használó termékek kísérleti változatát. Hogy a vállalat képes lesz-e kellőképpen megnövelni a működését ahhoz, hogy elfogadható áron kínálhassa laboratóriumi steakjeit, egyelőre nem világos, a bizonytalanság ugyanis az egész születőben lévő iparágat sújtja.

De nem a MeaTech 3D az egyetlen cég, amely az eljárás iparosításán dolgozik: a cég része egy sokkal nagyobb, izraeli vállalkozásokból álló hálózatnak, amelyek bíznak a laboratóriumban termesztett húsok jövőjében.

A zsír- és izomrétegek nyomtatása lehetővé teheti, hogy egy nap egyedi steakeket termesszünk, amelyekkel szemben a valódi húsok sem tudnak ringbe szállni, bár ehhez még rengeteg fejlesztést el kell végezni, nem beszélve arról, hogy a piaci ár visszaszorítása sem lesz túlságosan egyszerű feladat.