32 magos processzor kerülhet az új M-szériás iMac Pro számítógépekbe

ld_vova
not image

Kulcsár Péter

2021. május 25. - 09:16

Már jó ideje sejteni lehet, hogy a vadonatúj iMac Pro készülékek az M1 chipek továbbfejlesztett változatait kaphatják meg, ezáltal óriási teljesítménybeli ugrásra számíthatunk a közeljövőben.

Nemcsak fantasztikus renderfotókon csodálhattuk meg a legújabb, valószínűleg idén év végén érkező iMac Pro-kat, hanem pletykák szintjén ugyan, de fény derült néhány fontos specifikációra is, melyek alapján minden idők legcombosabb személyi komputerével rukkolhat elő az Apple.

Az M1X vagy M2 névre keresztelt chipek teljesen más elrendeződést kaphatnak, mint az előd, a NotebookCheck hírportál értesülései szerint ugyanis az alap, 10 magos verzión kívül egészen a legbrutálisabb, 32 magos processzorig elmehetünk majd, ha kiválasztjuk a saját konfigurációnkat.

A CPU és a GPU pontos aránya egyelőre ismeretlen, ám szakértők szerint könnyen elképzelhető, hogy a 10 magos M1X chip 8-szoros magas teljesítményű CPU-val és 2-szeres effektivitási mutatóval rendelkező CPU-val kerülhet piacra, míg a 32 magos csúcskészülék részletei még a rejtély homályában tobzódnak.

Bármi is legyen az igazság, a cupertinói techóriás semmit sem fog hagyni a véletlenre, tavaly ősszel ugyanis bejelentették, hogy az összes iPad, MacBook és iMac esetében áttérnek Intelről saját fejlesztésű chipekre, a folyamatok pedig néhány éven belül odáig vezethetnek, hogy nemcsak szoftveresen, de hardveresen is egységessé válik a teljes Apple-ökoszisztéma.

Az átállás eddig kifizetődő volt, az M1-es 13 hüvelykes MacBook Air és MacBook Pro laptopok iránti kereslet mind a mai napig óriási, és az új, M1-es iMacek és iPad Pro-k szintén hasonló népszerűségnek örvendenek, a határ pedig csak a csillagos ég.

Ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor az Apple valamikor nyáron hullajthatja le a leplet az M1X vagy M2 lapkakészletekkel felszerelt 14 és 16 colos MacBook Pro notebookokról azt a bizonyos leplet, melyekkel ismét hatalmas bombát robbanthatnak.