Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,23 Ft
Euró
393,16 Ft
Font
456,41 Ft
Bitcoin
66,084 $

30 kínai katonai gép jelent meg Tajvan szigete körül

Mindössze 24 óra leforgása alatt 30 kínai katonai gép jelent meg Tajvan szigetének környékén, miközben óriási erejű földrengés rázta meg őket.

Fotó: Unsplash/Angela Lo
Ázsia

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

Tajvannak jelenleg nagyobb gondja is van annál, minthogy a kínai hadsereg gépeit figyelje, miután óriási földrengés rázta meg a szigetet, amit még Sanghajban is érezni lehetett, de Japánban és a Fülöp-szigeteken szintén figyelmeztetéseket adtak ki a természeti katasztrófa bekövetkezte után.

Helyszíni videókon láthattuk az összedőlt házakat, többeket jelenleg is keresnek. Mindeközben a tajvani minisztérium arról számolt be, hogy 30 kínai katonai repülőgépet észleltek a sziget körül 24 óra leforgása alatt. Kína továbbra is saját területeként tekint Tajvanra, amit a tajvani vezetés nem fogad el, és emiatt érezhető a feszültség a két ország között. Soron kívül Négy családi házat ürítettek ki egy világháborús robbanóeszköz miatt Gödöllőn

Többen egy esetlegesen kínai inváziótóról tartanak, ami azonban továbbra sem következett be. Kína időről időre hadgyakorlatokat tart, ami egyfajta erőfitogtatás is, és hangsúlyozzák, az USA se avatkozzon bele kettejük dolgába, mert ahhoz semmi köze az amerikai kormánynak. Joe Biden, az USA elnöke többször hangsúlyozta, készek megvédeni Tajvant, ha az szükségessé válna.

Kína nem ismeri el Tajvant

A tajvani tájékoztatás szerint a kínai gépek közül 20 áthaladt a sziget légvédelmi azonosítási zónáján. A tajvani fegyveres erők figyelték a helyzetet, amire válaszul járőrgépeket küldtek, illetve a haditengerészet hajóival és a part menti rakéta-rendszereivel választ adtak a történekre, de incidens nem történt.

A Barrons azt írja, az elmúlt hónapban Tajvan 36 kínai harci gépet észlelt a sziget körül, szintén egy 24 órás periódus alatt, ami egyelőre a legmagasabb szám idén. Kína szinte napi rendszerességgel küld gépeket a körzetbe, és ugyanez igaz a haditengerészet hajóira is, illetve ballonokat alkalmaznak megfigyelésre a sziget felett. Biden arra biztatta Kínát, a kínai elnököt, hogy kössenek békét Tajvannal, biztosítván ezzel a stabilitást a térségben.

Kína nem tart fent kapcsolatokat azokkal az országokkal, melyek elismerik Tajvant, továbbra is a saját területűként tekintenek rájuk. Az évek alatt egyre több ország állt be Kína mögé, így már csak 12 olyan államról tudni, amik teljes mértékben elismerik Tajvant, köztük a Vatikánnal.

Bejelentették az RTL+ Bajnokok Ligája csapatát, ők a műsorvezetők

Mint ismeretes, a következő szezontól már az RTL+ lesz az UEFA Bajnokok Ligájának otthona.