Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,02 Ft
Euró
393,85 Ft
Font
457,29 Ft
Bitcoin
66,124 $

25 éve nem látott erejű földrengés rázta meg Tajvant, sok épület összedőlt

Már halálos áldozata is van annak a földrengésnek, ami az elmúlt órákban csapott le Tajvanra, 25 éve nem volt példa ilyen erejű rengésekre az ázsiai szigeten.

Fotó: EPA/DANIEL CENG
Ázsia

Hujber Dávid

Szerkesztő

A Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű földrengés rázta meg Tajvant szerdán. Az elmúlt 25 évet tekintve ez volt a legerősebb földrengés a szigeten, melynek következtében legkevesebb egy ember elhunyt, és több tucatnyian megsérültek, majd szökőárriasztást adtak ki Dél-Japánban és a Fülöp-szigeteken, amiket később visszavontak.

Egy hegyvidéki területen halt meg egy ember, amikor halálra zúzták a lezuhanó sziklák, ahol a rengés epicentruma volt. Több mint 50 ember sérült meg ezen a területen, és legalább 26 épületről tudni, amik összedőltek. Körülbelül 20 embert tartanak számon, akik az összedőlt épületekben várják a segítséget, jelenleg is zajlanak a mentési munkálatok. Soron kívül Négy családi házat ürítettek ki egy világháborús robbanóeszköz miatt Gödöllőn

A földmozgás akkor következett be a part menti partszakaszon, amikor az emberek munkába siettek, míg a gyerekek iskolába tartottak. Ha a rengés korábban érkezik, valószínűleg többen veszítik életüket, de szerencsére addigra már sokan munkába, iskolába indultak. A CNA beszámolója szerint a rengés mélysége mindössze 15,5 kilométer volt.

Japán szerint még erősebb volt a földrengés

Japán még erősebbre, 7,7-re tette a földrengés erejét, ami több kisebb cunamit generált Okinava déli prefektúrája egyes részein. A Fülöp-szigeteken szintén figyelmeztetést adtak ki egyes tartományok tengerparti övezetében élők számára, és felszólították őket, meneküljenek a magasabban fekvő területekre.

Tajvan szintén cunami-riadót rendelt el, ugyanakkor ebből eredő károkról nem számoltak be. A Reuters azt írja, Tajpejben még mindig érezhetőek az utórengések, eddig több mint 25 utórengést regisztráltak, amik további károkat okozhattak. Kína egyes részein is érezték a rengéseket, még Sanghajban is arról jelentettek, hogy érezhető volt a földrengés.

Tajpej városvezetésének beszámolója szerint nem történt jelentős kár a fővárosban, de még mindig több mint 87 ezer háztartás van áram nélkül a törnétek miatt. A helyi energiaszolgáltató megerősítette, Tajvan két atomerőművét nem érintette a rengés, azok sem szenvedtek károkat. Tajvan vonathálózata is egyben maradt, ugyanakkor késések várhatóak az ellenőrzések miatt. Személyi sérülések ezen a vonalon sem történtek, egy szerelvény sem siklott ki.

Tajvan hivatalos központi hírügynöksége szerint 1999 óta ez volt a legnagyobb földrengés az ország területén. Akkor egy 7,6-os erősségű rengés rázta meg Tajvant, mely körülbelül 2400 ember életébe került, és 50 ezer épületet rombolt le vagy károsított meg. Noha Kína és Tajvan kapcsolata régóta feszült, az állami média arról jelentett, hogy a kínai tajvani ügyek hivatala kész segítséget nyújtani, és nagyon aggasztja a szigetet sújtó földrengés.