3 000 TB-os adathalmazba sikerült összetömöríteni a látható univerzumot

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 15. - 17:13

Ha van hozzá kedvünk és pénzünk, akkor egy 3 000 TB-os merevlemezre letölthetjük a világűrt.

A Számítási Asztrofizikai Központ szakemberei az ATERUI II nevű asztronómiai szuperkomputer segítségével létrehozták a látható univerzum szimulációját, ami kizárólag a virtuális térben létezik – adta hírül a Science Alert magazin.

A szimuláció mintegy 2,1 billió részecskét tartalmaz, amelyek 9,6 milliárd fényévnyi távolságot tesznek ki. Az Uchuu névre keresztelt virtuális tér kutatók szerint az egyik legrészletesebb modell, amit valaha megalkottak az univerzumról, felfedve ezzel a kozmosz több mint 13 milliárd fényéves terjedelmét.

Az Uchuu lényegében olyan, mint egy időgép – ha előre haladunk benne, akkor visszautazunk az idősávban, ha pedig egyre beljebb zoomolunk, akkor láthatjuk, miként fiatalodik a környezet.

A szimuláció elkészítéséhez összesen 40 200 darab processzormagot használtak, és még így is közel 20 millió kalkulációs órát vett igénybe a feltérképezés, melynek eredménye egy 3 000 TB-os adatcsomag lett, amit végül 100 TB-ba tudtak tömöríteni.

Ha van hozzá kedvünk, a teljes adattömböt letölthetjük a projekt hivatalos weboldaláról, ám előre be kell táraznunk merevlemezekből, hiszen a jelenleg elérhető legnagyobb kapacitású HDD 20 TB-os, az ára pedig rendkívül borsos, így komoly kiadás mellett tehetjük csak meg az univerzum efféle bekebelezését.

A jövőben egyébként szinte biztos, hogy bővülni fog az univerzum, nem beszélve arról, hogy egyre több csillagot és galaxist fedezhetnek fel benne a James Webb űrtávcső által, így az adathalmaz akár a jelenlegi többszörösére is duzzadhat.