2024-ben bocsáthatja a világűrbe Oroszország a legújabb bioműholdját

Wikimedia Commons
not image

Kulcsár Péter

2021.június.22 - 00:58

Az űrszonda fedélzetén egerek, hüllők, különböző rovarfajok és mikroorganizmusok lesznek – fedte fel az Orosz Szövetségi Űrügynökség terveit az Orosz Tudományos Akadémia biológiai részlegének vezetője, Oleg Orlov.

A Bion-M névre keresztelt misszió már régóta be lett lengetve, azonban csak nemrég erősítették meg, hogy már fejlesztés alatt áll az a műhold, amivel különféle állatokat juttathatnak ki a világűrbe kísérleti célból.

A Szputnyik értesülései szerint a Noé bárkája ihlette szatellitet eredetileg 2022-ben szerették volna kilőni az univerzumba, azonban a folyamatos csúszások miatt 2023-ra, majd később 2024-re tolták a rajtot.

Az első Bion-M bioszatellit prototípusát egyébként 2013 áprilisában indították útjának, a küldetés azonban alig egy hónapig tartott, mivel a fedélzetén tartózkodó állatok mind elpusztultak egy technikai meghibásodás miatt, a második misszió pedig ebben a hónapban rajtolt el, és már 800 kilométeres magasságokban jár.

A Szentpéterváron hagyományosan minden éven megtartott GLEX nevű konferencia során további részleteket árulhatnak el a projektről, a Bion-M-ről szóló prezentáció péntek este várható.