Szabad szemmel is látható, sziporkázó fényjelzéseket küldhet a Földre a NASA műholdja

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. június 1. - 04:33

Az amerikai űrhivatal egy egészen bizarr szatellitet küldhet hamarosan az univerzumba, ami olyan erőteljes fénysugarakat bocsáthat ki magából, amit szabad szemmel is érzékelhetünk majd.

A mindössze kenyérpirító méreteivel rendelkező LightCube műhold valamikor 2022 és 2025 között kerülhet Föld körüli pályára. A NASA sajtóközleménye alapján a szatellitet az Arizonai Állami Egyetem a Vega Space Systems startuppal együtt alkotta meg, fő céljuk pedig az, hogy a kozmosz rejtett szegleteit térképezzék fel.

A csillagászközösség finoman szólva is felháborodott azon, hogy a NASA megadta a zöld jelzést a projektnek, mivel a miniatűr, ám annál nagyobb fényvisszaverő képességgel bíró műhold komoly problémákat jelenthet azoknak az asztronómusoknak, akik napi szinten kémlelik az égboltot.

Talán mondanunk sem kell, hogy a SpaceX Starlink konstellációja mekkora dühöt váltott ki a csillagászokból, miután lényegében meggátolták őket abban, hogy zavartalanul megfigyelhessék az univerzumot, és hiába látják el az új szatelliteket matt festéssel, a helyzet csak minimálisan javult.

A LightCube xenon villanóval lett ellátva, ami nemcsak hogy a világűrben, de a Földön is észlelhető lesz, ezért rengeteg obszervatóriumban okozhat gondokat, így a kutatók lemaradhatnak rendkívül fontos csillagászati eseményekről, melyeket életük során többet már nem tudnak detektálni.

Az Arizonai Állami Egyetem professzora, Danny Jacobs elmondta, nem az asztronómusok bosszantása lesz a céljuk, sokkal inkább egy olyan szerkezetet szeretnének kijuttatni a világűrbe, melynek adatait bárki elérheti, egyúttal rengeteg hasznos információval szolgálhat a telekommunikációról és a klímaváltozásról.

Bár mindez valószínűleg nem hatja meg a csillagászokat, ideje lenne egy egységes nemzetközi konszenzust megalkotni, amivel enyhíthetnének a visszaverődő fénysugarak problémakörén, ám ettől sajnos még túl messze vagyunk.