Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,48 Ft
Euró
392,41 Ft
Font
457,80 Ft
Bitcoin
61,617 $

15 éves diáklány vesztette életét, miután az iráni biztonsági erők megverték

A helyi tanári szakszervezet számolt be arról, hogy egy mindössze 15 éves diáklány vesztette életét a múlt héten, miután az iráni biztonsági erők bevonultak egy iskolába és a razzia során brutálisan megverték.

Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
Közel-Kelet

Borbély Fanni

Szerkesztő

A France24 az AFP nyomán számolt be arról, hogy a tanári szakszervezet legfrissebb jelentése szerint egy 15 éves iráni diáklány a múlt hét folyamán életét vesztette, miután az iráni biztonsági erők egy razzia során bevonultak az iskolába, majd brutális módon, fizikailag bántalmazták a lányt.

Az iráni Tanárok Szakszervezeteinek Koordinációs Tanácsa közlése szerint Asra Panahi október 13-án hunyt el, miután civil ruhás rendőrök megtámadták egy razzia során, az északnyugati Ardabil városában lévő Shahed középiskolában. A tanári szakszervezet felszólította a hatóságokat, hogy azonnali hatállyal hagyjanak fel az ártatlan tüntetők ellen tanúsított agresszióval. Soron kívül Szentkirályi Alexandra: „Kiszabadítjuk Budapestet Gyurcsány fogságából”

A diákokat egy „ideológiai rendezvényre” vitték abba a városba, mely a Masha Amini halála nyomán kezdődött tüntetések egyik központjaként híresült el az elmúlt egy hónapban. A szakszervezet beszámolója szerint több diák skandálta a diszkrimináció és az egyenlőtlenség elleni jelszavakat, a hidzsáb viselését megtagadó nőket ért erőszak ellen tiltakozva.

A hivatalos közlemény szerint ezt követően visszavitték a diákokat az iskolába, majd ismételten fizikailag bántalmazták őket: ezt követően az egyik, mindössze 15 éves diák kórházba került, ahol belehalt súlyos sérüléseibe; a brutális verés következtében egy másik diák kómába esett.

Az állami televízió ismét ferdített

Az állami televízióban nem sokkal később közöltek egy interjút, melyben állítólagosan a lány nagybátyját szólaltatták meg, aki közölte, hogy a lány „szívelégtelenségben halt meg”. A Didban Iran portál pedig eközben Ardabil parlamenti képviselőjét, Kazem Muszavit idézve azt állította, hogy a lány valójában rengeteg tablettát szedett be, és „öngyilkos lett”.

A 22 éves Amini halála rég nem látott országos megmozdulásokhoz vezetett, hiszen a fiatal lányt az erkölcsrendészet azért bántalmazta fizikailag, mert „nem megfelelően viselte a hidzsábot”, ezzel pedig a hatóságok szerint megszegte Irán rendkívül szigorú, kizárólag a nőkre vonatkozó öltözködési szokásait.

A tanári szakszervezet friss hivatalos közleményében többek között azt is kifogásolta, hogy az iskola a szülők beleegyezése nélkül vonta be a diákokat az „ideológiai rendezvénybe”. A közleményben felszólították a hatóságokat, a katonai és biztonsági erőket, hogy hagyjanak fel az iskolák ellen elkövetett jogsértésekkel. Az Amnesty International hétfői jelentése szerint az Amini-tünetéseken az iráni biztonsági erők erőszakos fellépése legkevesebb 23 gyermek életét követelte.

Kiesett a Manchester City és az Arsenal a Bajnokok Ligájából

Az Arsenal már a rendes játékidőn belül kiesett a Bajnokok Ligájából a Bayern München ellen, addig a Manchester City és a Real Madrid hosszabbítást játszott.

Akár háromszor annyit is kereshet egy másodosztályú focista, mint az átlag magyar

Révész Bálint szerint jelenleg 2 millió forint a plafon, de az átlag 600 ezer és 1,3 millió között keres. Ha pedig a csapat jól teljesít, erre különböző bónuszok is rájönnek.