Dollár
393,46 Ft
Euró
413,20 Ft
Font
479,48 Ft
Bitcoin
17,031 $

15 éves diáklány vesztette életét, miután az iráni biztonsági erők megverték

Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
not image

Borbély Fanni

2022. október 20. - 18:57

A helyi tanári szakszervezet számolt be arról, hogy egy mindössze 15 éves diáklány vesztette életét a múlt héten, miután az iráni biztonsági erők bevonultak egy iskolába és a razzia során brutálisan megverték.

A France24 az AFP nyomán számolt be arról, hogy a tanári szakszervezet legfrissebb jelentése szerint egy 15 éves iráni diáklány a múlt hét folyamán életét vesztette, miután az iráni biztonsági erők egy razzia során bevonultak az iskolába, majd brutális módon, fizikailag bántalmazták a lányt.

Soron kívül Újraindult a Dunai Finomító, de idő kell az ellátási problémák megoldására

Az iráni Tanárok Szakszervezeteinek Koordinációs Tanácsa közlése szerint Asra Panahi október 13-án hunyt el, miután civil ruhás rendőrök megtámadták egy razzia során, az északnyugati Ardabil városában lévő Shahed középiskolában. A tanári szakszervezet felszólította a hatóságokat, hogy azonnali hatállyal hagyjanak fel az ártatlan tüntetők ellen tanúsított agresszióval.

A diákokat egy “ideológiai rendezvényre” vitték abba a városba, mely a Masha Amini halála nyomán kezdődött tüntetések egyik központjaként híresült el az elmúlt egy hónapban. A szakszervezet beszámolója szerint több diák skandálta a diszkrimináció és az egyenlőtlenség elleni jelszavakat, a hidzsáb viselését megtagadó nőket ért erőszak ellen tiltakozva.

A hivatalos közlemény szerint ezt követően visszavitték a diákokat az iskolába, majd ismételten fizikailag bántalmazták őket: ezt követően az egyik, mindössze 15 éves diák kórházba került, ahol belehalt súlyos sérüléseibe; a brutális verés következtében egy másik diák kómába esett.

Az állami televízió ismét ferdített

Az állami televízióban nem sokkal később közöltek egy interjút, melyben állítólagosan a lány nagybátyját szólaltatták meg, aki közölte, hogy a lány “szívelégtelenségben halt meg”. A Didban Iran portál pedig eközben Ardabil parlamenti képviselőjét, Kazem Muszavit idézve azt állította, hogy a lány valójában rengeteg tablettát szedett be, és “öngyilkos lett”.

A 22 éves Amini halála rég nem látott országos megmozdulásokhoz vezetett, hiszen a fiatal lányt az erkölcsrendészet azért bántalmazta fizikailag, mert “nem megfelelően viselte a hidzsábot”, ezzel pedig a hatóságok szerint megszegte Irán rendkívül szigorú, kizárólag a nőkre vonatkozó öltözködési szokásait.

A tanári szakszervezet friss hivatalos közleményében többek között azt is kifogásolta, hogy az iskola a szülők beleegyezése nélkül vonta be a diákokat az “ideológiai rendezvénybe”. A közleményben felszólították a hatóságokat, a katonai és biztonsági erőket, hogy hagyjanak fel az iskolák ellen elkövetett jogsértésekkel. Az Amnesty International hétfői jelentése szerint az Amini-tünetéseken az iráni biztonsági erők erőszakos fellépése legkevesebb 23 gyermek életét követelte.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.