Clouds
21 Budapest
Dollár
344,74 Ft
Euró
371,11 Ft
Font
432,30 Ft
Bitcoin
26,950 $

14 millió munkahely szűnhet meg világszerte a mesterséges intelligencia miatt

Fotó: Unsplash
Smart
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A vasárnap közzétett, több mint 800 vállalat megkérdezésén alapuló jelentés szerint 2027-ig 69 millió új munkahely létrehozására és 83 millió álláshely megszüntetésére számítanak.

A CNN szerint a Világgazdasági Fórum (WEF) egyik legutóbbi elemzésében arra a megállapításra jutott, miszerint hatalmas változások fogják megrengetni a globális munkaerőpiacot az elkövetkező években, ahogy a gazdaság gyengül, és egyre több vállalat alkalmaz olyan technológiákat, mint a mesterséges intelligencia (MI).

Soron kívül Azonnal töröld ezeket az alkalmazásokat a telefonodról

A vasárnap közzétett, több mint 800 vállalat megkérdezésén alapuló jelentés szerint 2027-ig 69 millió új munkahely létrehozására és 83 millió álláshely megszüntetésére számítanak. Ez 14 millió munkahely nettó elvesztését fogja eredményezni, ami a jelenlegi foglalkoztatás 2%-ának felel meg.

A következő 5 évben a magas infláció és a lassabb gazdasági növekedés miatt szűnik majd meg a legtöbb munkahely, ám munkahelyteremtő tényező lesz a megújuló energiarendszerekre való áttérés, ami azért némiképp jó hír – írta a Telex.

Ez azt jelenti, hogy a vállalatoknak új dolgozókra lesz szükségük, akik segítenek a mesterséges intelligencia eszközeinek bevezetésében és kezelésében, ezért a WEF azt gyanítja, hogy az adatelemzők, kiberbiztonsági szakértők, fejlesztőmérnökök foglalkoztatása 2027-ig átlagosan 30%-kal fog növekedni.

Az automatizálás lassan terjed, de számos szerepkör veszélyben van

Ugyanakkor az MI elterjedése számos szerepkört veszélyeztet, mivel a robotok bizonyos esetekben átveszik a feladatokat, amely által úgy becsülik, 2027-re 26 millióval kevesebb lehet a nyilvántartó és adminisztratív munkakörök száma. Hozzátették, az adatbeviteli ügyintézők és a vezetői titkárok esetében várható a legmeredekebb veszteség.

A jelentés azt is kiemelte, hogy a ChatGPT-hez hasonló eszközök körüli szenzáció ellenére az automatizálás lassan terjed: a WEF által megkérdezett szervezetek becslése szerint jelenleg az összes üzleti vonatkozású feladat 34%-át végzik gépek, ami csak egy hajszállal haladja meg a 2020-as adatot.

Három évvel ezelőtt a munkáltatók úgy vélték, hogy 2025-re a feladatok 47%-át automatizálják majd, most pedig arra számítanak, hogy ez a szám 2027-re eléri a 42%-ot. De a WEF azt is gondolja, hogy a cégek ma már jobban értékelik „az AI-eszközök hatékony használatának képességét”, mint a programozó tudást.