Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Egy finom zöldség, ami a legtöbb napi vitaminszükségletünket tartalmazza

Egy finom zöldség, ami a legtöbb napi vitaminszükségletünket tartalmazza

Egy finom zöldség, ami a legtöbb napi vitaminszükségletünket tartalmazza
Shutterstock/Illusztráció

Van egy különleges zöldség, ami gyakorlatilag a legtöbb napi vitaminszükségletünket tartalmazza.

Egy amerikai táplálkozási szakértő, Dr. Blake Livingood a közösségi médiában osztotta meg, miért tartja az uborkát az egyik legegészségesebb élelmiszernek, ami mindennap érdemes fogyasztani. A TikTokon több százezres követőtáborral rendelkező szakember szerint az uborka – ami botanikailag gyümölcs, de a konyhában zöldségként használjuk – olyan tápanyagokat biztosít, amelyek a legtöbb ember étrendjéből hiányoznak.

A cikk a videó után folytatódik

„Az uborkában benne van szinte az összes vitamin, ásványi anyag és mikrotápanyag, amire nap mint nap szükségünk van, mind egyetlen zöldségben.” Hozzátette, az uborkában található B1-, B2- és B3-vitaminok nemcsak az energiaszintet növelik, hanem „számos más folyamatot is támogatnak a szervezetben”.

„Az uborkában olyan ásványi anyagokat is kapunk, mint a kalcium, a magnézium és a foszfor, amelyekből a legtöbb ember hiányt szenved.” Szerinte az energiaitalok ugyan gyakran hirdetik magukat B-vitaminokkal és elektrolitokkal, de ezek nem vetekedhetnek az uborka természetes összetettségével.

Az uborka rosttartalma

Dr. Livingood hangsúlyozta, az uborka rosttartalma is kiemelkedő: „Többlet rosthoz is jutunk, ami segíti a fogyást és hozzájárul a teltségérzethez.” Ezért azt tanácsolja, hogy délutáni fáradtság esetén ne energiaitalhoz vagy kávéhoz nyúljunk, hanem: „Felejtsd el az üdítőket, egyszerűen vegyél elő egy uborkát.”

A közösségi médiában több felhasználó is reagált. „Az uborka és a humusz a kedvenc ebédem!”, majd hozzátette: „Soha nem értettem, miért kívánom ennyire, amíg meg nem hallottam ezt. B-vitamin-hiányom van, ami megmagyarázza, miért vágyom rá.”

Mások a mennyiségről érdeklődtek, mire Dr. Livingood válasza egyértelmű volt: „Napi fél-egy uborkát ajánlunk!” A gyümölcs vagy zöldség kérdésére pedig így reagált: „Igen, botanikailag az uborka gyümölcs, de a konyhában zöldségként kezeljük.”

Lehetőleg a héjával együtt fogyasszuk

A szakértő azt is javasolta, hogy lehetőleg a héjával együtt fogyasszuk: „Azt ajánljuk, hogy a héját is hagyd rajta! Lehet hámozni, ha úgy szereted, de akkor nem biztos, hogy ugyanazokat a tápanyagokat kapod meg.” Az uborka savanyításáról is szó esett: „A savanyításnak is vannak előnyei! Nem őrzik meg az összes vitamint és ásványi anyagot, de hasonlóan értékesek maradnak.”

A Healthline szakportál megerősítette Dr. Livingood állításait: „Az uborka magas tápanyagtartalmú, emellett bizonyos növényi vegyületeket és antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek egyes betegségek kezelésében vagy megelőzésében. Alacsony kalóriatartalma, magas víz- és oldható rosttartalma miatt ideális a hidratáció elősegítésére és a fogyás támogatására.”