Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Fémkanál mentheti meg az uborkát a gyors romlástól

Fémkanál mentheti meg az uborkát a gyors romlástól

Fémkanál mentheti meg az uborkát a gyors romlástól
Shutterstock/Illusztráció

Az uborka az egyik legsokoldalúbb zöldség, amely szendvicsek, saláták és mártogatósok állandó kísérője lehet, ám sok háztartásban előfordul, hogy a frissnek szánt zöldség még felhasználás előtt nyálkássá válik és megromlik.

Bár elsőre logikusnak tűnhet a hűtőszekrényben való tárolás, a túl hideg környezet valójában felgyorsíthatja a romlást, mivel az uborka érzékeny a 10 Celsius-fok alatti hőmérsékletre, és úgynevezett „hidegsérülést” szenvedhet. A problémára azonban létezik egy meglepően egyszerű megoldás. Marzia, séf és a Little Spice Jar gasztroblog alapítója egy különleges módszert ajánl: „Add [az uborkát] egy jól záródó fedelű üveg- vagy műanyag edénybe. Tegyél egy fémkanalat ugyanabba az edénybe. Pattintsd rá a fedelet, és tedd a hűtőbe akár két hétre.”

A cikk a videó után folytatódik

A szakértő szerint a fémkanál segít a hőmérséklet stabilizálásában, így az uborka sokkal tovább megőrzi frissességét. A módszer hatékonyságát tovább növeli, ha az edénybe papírtörlőt is helyezünk, ami felszívja a felesleges nedvességet. Fontos, hogy a tárolóedényt a hűtő felső vagy középső polcára tegyük, mivel ott a legoptimálisabb a hőmérséklet az uborka számára.

A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy kerülni kell az uborka tárolását a hűtő hátuljában vagy a fagyasztónyílás közelében, mert az ottani túlzott hideg gyorsan károsítja a zöldséget. Emellett érdemes külön tartani a paradicsomtól, ami etiléngázt bocsát ki. Ez a láthatatlan és szagtalan anyag ugyan segíti a gyümölcsök érését, de az uborka esetében felgyorsítja a romlást – írja az Express.

A helyes tárolási módszerrel az uborka akár két héttel tovább is friss és ropogós maradhat, így nemcsak az ételek minősége javul, hanem az élelmiszerpazarlás is jelentősen csökkenthető.