Dollár
429,62 Ft
Euró
421,04 Ft
Font
476,35 Ft
Bitcoin
19,324 $

Vett egy sajtburgert, egy szelet uborkát feltapasztott a plafonra, most pedig 2,5 millió forintért árulja a műalkotást

Fotó: Instagram/fineartssydney
not image

Borbély Fanni

2022. július 31. - 22:18

Mi ez, ha nem valódi művészet?

Egy ausztrál művész kissé unortodox módon értelmezte a műalkotás kifejezést: történt ugyanis, hogy Matthew Griffin elszaladt egy McDonald’s étterembe, mert megkívánt egy sajtburgert, ám annak elfogyasztása közben az a remek ötlete támadt, hogy egy uborkaszeletet feldob a plafonra – a művelet sikeresen megtörtént, az uborka pedig a hamburgerszósz tapadásának köszönhetően ott is maradt.

Soron kívül Muri Enikőnek annyit sem ér Hódi Pamela, mint egy üres szemeteszsák

No, itt következik a legjobb rész: Griffin az új-zélandi Aucklandben, a Michael Lett Galériában ki is állította a nem túl fantáziadús, “Pickle” névre keresztelt műalkotást, nem mellékesen pedig ez az egyetlen mű, ami megtekinthető a szombatig tartó kiállításon.

A műalkotásért azonban borsos árat kér Griffin: 10 ezer új-zélandi dollárt, átszámítva 2,45 millió forintot. Habár az uborka nem tudta belopni magát azonnal az emberek szívébe, maga a művész is rendelkezik annyi öniróniával, hogy nyíltan kijelentette, ez az uborka elég röhejes.

Ryan Moore, a Griffint képviselő Fine Arts, Sydney igazgatója pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy habár Griffin munkája komoly kérdéseket vet fel annak kapcsán, hogy hogyan keletkezik érték, s milyen jelentést tulajdonítanak az emberek a műalkotásoknak,

“Én személy szerint imádom ezt az uborkát, de abban már nem vagyok biztos, hogy szívesen megválnék több mint 5000 dollártól egy szeletért, különösen úgy, hogy egy egész sajtburgert kap az ember aprópénzért.”