Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

16%-kal jobb alvás egyetlen étrendi változtatással – tudományosan bizonyított

16%-kal jobb alvás egyetlen étrendi változtatással – tudományosan bizonyított

16%-kal jobb alvás egyetlen étrendi változtatással – tudományosan bizonyított
Shutterstock/Illusztráció

A pihentető alvás kulcsfontosságú az egészséges élethez, mégis sokan küzdenek azzal, hogy éjszakánként nem tudnak megfelelően regenerálódni.

Egy friss, 2025-ben publikált tanulmány most meglepő, de könnyen alkalmazható megoldást kínál: a kutatók szerint már aznap érezhető javulást tapasztalhatunk az alvásminőségben, ha napközben több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk.

A cikk a videó után folytatódik

Az Amerikai Szívgyógyászati ​​Társaság folyóirata által közölt tanulmány szerint: „Az étrendi módosítások új, természetes és költséghatékony megközelítést jelenthetnek a jobb alvás eléréséhez” – nyilatkozta Dr. Esra Tasali, a Chicagói Egyetem Alvásközpontja igazgatója és a kutatás egyik vezető szerzője. „A vizsgálatban tapasztalt időbeli összefüggések és objektíven mért eredmények fontos lépést jelentenek egy jelentős közegészségügyi tudáshiány pótlásában.”

A kutatás során egészséges fiatal felnőttek naplózták étkezéseiket egy mobilalkalmazás segítségével, miközben csuklóra rögzített alvásmonitorral követték nyomon az éjszakai pihenésüket. A tudósok az úgynevezett „alvásfragmentációt” vizsgálták, ami azt mutatja meg, milyen gyakran ébred fel valaki, illetve milyen gyakran vált a mély és felszínes alvási fázisok között.

Az eredmények egyértelműek

Az eredmények egyértelmű kapcsolatot mutattak ki a napi táplálkozás és az alvásminőség között. Azok a résztvevők, akik több zöldséget, gyümölcsöt és összetett szénhidrátot – például teljes kiőrlésű gabonát – fogyasztottak, hosszabb ideig tartó, zavartalan mélyalvást tapasztaltak. A kutatók elemzése szerint azok, akik elérték az amerikai Járványügyi Központ (CDC) által ajánlott napi öt csésze zöldség- és gyümölcsfogyasztást, átlagosan 16%-kal jobb alvásminőséget értek el azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztottak ilyen élelmiszereket.

„A 16 százalékos különbség rendkívül jelentős” – emelte ki Tasali. „Figyelemre méltó, hogy ilyen mértékű javulás már kevesebb mint 24 órán belül megfigyelhető volt.” – idézi a Science Daily.

A kutatás másik vezetője, Dr. Marie-Pierre St-Onge, a Columbia Egyetem Alvás- és Cirkadián Kutatóközpontjának igazgatója szerint a felfedezés gyakorlati szempontból is fontos: „Az emberek gyakran kérdezik tőlem, hogy mit ehetnek a jobb alvás érdekében. A kis változtatások is hatással lehetnek az alvásra. Ez felhatalmazó érzés – a jobb pihenés a saját kezünkben van.”

A kutatók a jövőben azt tervezik, hogy szélesebb és változatosabb populációkon is tesztelik az eredményeket, valamint feltárják a pontos biológiai mechanizmusokat, amelyek az étrend és az alvásminőség közötti kapcsolatot magyarázzák. Egy azonban már most biztosnak tűnik: a gyümölcsök, zöldségek és teljes értékű gabonák rendszeres fogyasztása nemcsak a testi egészség, hanem az éjszakai pihenés szempontjából is kulcsfontosságú lehet.