Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Zöldpaprikát és chilit termesztettek az űrhajósok az ISS fedélzetén

Zöldpaprikát és chilit termesztettek az űrhajósok az ISS fedélzetén

Zöldpaprikát és chilit termesztettek az űrhajósok az ISS fedélzetén
Twitter/ISS Research

Fantasztikus ebédben lehetett részük a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó asztronautáknak, éhségüket ugyanis olyan tacóval csillapították, amelybe kizárólag a fedélzeten termesztett paprikák kerültek.

Négy hónapon keresztül növesztették a Nemzetközi Űrállomás laboratóriumában azokat a zöldpaprikákat és chiliket, amelyeket végül az űrhajósok önfeledten fogyaszthattak el egy tudományos szempontból áttörőnek számító ebéd keretében.

A cikk a videó után folytatódik

A NASA űrhajósa, Meghan McArthur legutóbbi Twitter-bejegyzésében dicsekedett el arról a tacóról, amelybe csakis a fedélzeten termesztett és begyűjtött paprikákat helyeztek töltelék gyanánt a Földről származó sült marhahús mellé.

A paprikák és chilik egyébként a NASA Plant Habitat-04 névre keresztelt missziójának jegyében lettek termesztve, mely során megfigyelték, pontosan meddig tart a növények csírázása és növekedése mikrogravitációs körülmények között, vagyis a súlytalanság állapotában.

Az űrhajósok az ISS-en való tartózkodásuk során 2015 óta mindössze 10 különböző fajtájú zöldséget fogyasztottak el, melyek többségét azonban már a világűrben nevelték – olvasható a Live Mint portál riportjában.

Azért is fontosak a paprikákkal történő vizsgálatok, ugyanis ha a jövőben fenntartható kolóniákat szeretnének létrehozni a Holdon és a Marson, a NASA mérnökeinek és tudósainak első körben végig kell próbálniuk azokat a növényeket, amelyeket a telepesek bonyodalmak nélkül tudnak magas hozam mellett termeszteni az univerzumban is.