Dollár
419,19 Ft
Euró
406,17 Ft
Font
455,17 Ft
Bitcoin
18,975 $

Zeleszkij megosztotta, mely országok hajlandók biztonsági garanciákat nyújtani Ukrajna számára

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (a kijelzõn) videókapcsolaton keresztül mond beszédet a görög parlament ülésén Athénban 2022. április 7-én. MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu
not image

Borbély Fanni

2022. április 7. - 16:11

Volodimir Zelenszkij kijelentette, van 7 olyan ország, melyek tanácsadói már megkezdték a tárgyalásokat az Ukrajnának nyújtandó biztonsági garanciák kapcsán.

Az ukrán elnök a török Habertürk tévécsatornának nyilatkozva osztotta meg a legújabb fejleményeket az Ukrajnának nyújtandó biztonsági garanciák kapcsán, s kijelentette, az ezzel kapcsolatos tárgyalások egyelőre nem történtek meg a vállaló felek és Ukrajna között, de záros határidőn belül sor kerül rájuk.

Soron kívül Zelenszkij megerősítette: Ukrajna légvédelmi rakétákat kapott az Egyesült Államoktól

Úgy fogalmazott, vannak olyan országok, melyek hajlandóak támogatni Ukrajna kérését: Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Törökország, Lengyelország, Németország, Franciaország, és Izrael. Az országok és Ukrajna között sor fog kerülni egy átfogó tárgyalása, melynek keretében megvitatják, hogy mely országoknak milyen elképzeléseik vannak a garanciákról.

Minden ország más-más értékeket képvisel, ennek okán pedig a vezetőknek is különböző elképzeléseik vannak a biztonsági garanciákról. Ezen tárgyalásokon ki kell majd dolgozni különböző mechanizmusokat arra az esetre, ha bármely garanciavállaló ország esetlegesen megszegné a garanciákat.

Zelenszkij szerint ezen mechanizmusoknak konkrét szankciókat és nemzetközi szinten is elszigetelő jellegű intézkedéseket kell tartalmaznia, valamint azt is meg kell határozni, hogy egy esetleges eszkaláció esetén milyen típusú, és mennyiség fegyvert kell biztosítani az ukrán erőknek.

(Pravda)