Dollár
420,05 Ft
Euró
419,39 Ft
Font
481,86 Ft
Bitcoin
20,247 $

Zelenszkij az iziumi tömegsírokról: “Oroszország csak halált és szenvedést hagy maga után, gyilkosok, kínzók”

Azonosítatlan polgári és katonai áldozatok nyughelyét kerítik el ukrán katonák az orosz erőktől nemrégiben visszafoglalt Izjum város melletti erdőben, a kelet-ukrajnai Harkiv megyében 2022. szeptember 15-én. MTI/AP/Jevhen Maloletka
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 16. - 17:57

Az ukrán elnök egy megrendítő beszédet tett közzé a közösségi médiában, miután az ukrán hatóságok több tömegsírt is felfedeztek a nemrég felszabadított Izium városában.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az ukrán erők sikeresen visszafoglalták az ideiglenesen orosz megszállás alatt állt Izium városát, ám miután az oroszok kivonultak a városból, az ukrán hatóságok szörnyű felfedezést tettek: több tömegsírt is találtak a városban, melyekbe összesen 440 embert temettek el az oroszok.

A döbbenetes felfedezés kísértetiesen hasonló a Bucsában és Irpinyben talált tömegsírokhoz, melyekben az oroszok által megkínzott civilek holttestét találták meg a hatóságok, s azóta több eljárás is indult a háborús bűncselekményeket elkövetett orosz katonákkal szemben az ukrán főügyész vizsgálatai nyomán.

Nem sokkal korábban az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy mind az ukrán, mind pedig a nemzetközi újságíróknak meg fogják mutatni a helyszínt, hogy “a világ megtudja, mi történik valójában, és hogy hova vezet az orosz megszállás”.

Az ukrán hatóságok közlése szerint az Iziumban felfedezett holttestek egy része “friss”, továbbá, hogy a tömegsírba temetett holttestek “többnyire civileké”. Miután pénteken a tisztviselők megkezdték a holttestek exhumálását az egyik iziumi tömegsírból, Volodimir Zelenszkij egy megrázó felvételt tett közzé a közösségi médiában, melyben az orosz erők kegyetlenségéről beszélt.

A közösségi médiában közzétett videójában az ukrán elnök megrendülten jelentette ki, hogy:

“Oroszország csak halált és szenvedést hagy maga után. Gyilkosok. Kínzók.”

Hozzátette, hogy a nemrég felszabadított Izium városában található erdőkben felfedezett tömegsírokban civilek, gyermekek és megkínzott emberek holttestei is vannak.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.