Závecz: Jakab Péter és Dobrev Klára között dőlhet el az ellenzéki miniszterelnök-jelöltség

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetõje felszólal napirend elõtt az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. június 14-én. MTI/Bruzák Noémi
not image

Nagy Noel

2021. július 29. - 12:14

Friss közvélemény-kutatást tett közzé az IDEA Intézet a Závecz Research kutatómunkája alapján, amely meglepő eredményt hozott.

Az eddigiek során ugyanis valamennyi közvélemény-kutatás arra mutatott rá, hogy Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt, akivel egyes kutatásokban csak Jakab Péter áll versenyben.

A Závecz intézet kutatása szerint azonban most Jakab Péter vezet a népszerűségi listán, a válaszadók 28 százaléka adná le a voksát a Jobbik miniszterelnök-jelöltjére, azonban szorosan ott van mögötte Dobrev Klára (27%), a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje.

Karácsony Gergely ezúttal a harmadik helyre futott be a maga 24 százalékos támogatottságával, míg a negyedik helyen jelenleg Fekete-Győr András áll a Momentum színiben 12 százalékkal – számolt be róla a HVG.

Ami a két jobboldali miniszterelnök-jelöltet, Márki-Zay Pétert (Hódmezővásárhely polgármestere, Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje) és Pálinkás Józsefet (Új Világ Néppárt jelöltje) illeti, a kutatás nem tér ki rájuk érdemben, csak annyit írtak, hogy mindketten 5 százalék alatt vannak.

A Závecz kutatás ezúttal kitért arra is, hogy egyébként a miniszterelnök-jelöltek közül kit ismernek egyáltalán a válaszadók, ami fontos lehet a választások tekintetében. Ez alapján pedig három csoportba lehet osztani a jelölteket.

Az első csoportba tartoznak azok, akik 90 százalék feletti ismertséggel rendelkeznek, közöttük Karácsony Gergely a legismertebb 96 százalékkal, akit Dobrev Klára (92 százalék) és Jakab Péter (90 százalék) követ.

A második csoport Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter neveivel fémjelzett, itt a kutatás szerint a válaszadók mintegy kétharmada felelt úgy, hogy ismerik őket. Az utolsó helyen Pálinkás József állt, akit a válaszadók kevesebb mint fele (45%) ismer.

A kutatás során felmérték a politikusok emberekben kialakult imázsát is, amelyet 11 imázskérdés alapján értékeltek ki és aki magasabb pontot szerzett, annak kedvezőbb a képe. Ezen a téren pedig szintén Jakab Péter nyert, 2 indexponttal megelőzve Dobrev Klárát.

Az imázskérdésben az érdekesség, hogy Dobrev mögött Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely található, vagyis Márki-Zay esetében bár nem kiemelkedő a támogatottság, az emberek fejében mégis kedvező kép alakult ki róla.

Ebben az értékelésben az utolsó két helyet Fekete-Győr András és Pálinkás József foglalja, ebből kifolyólag nekik nincs annyira kedvező képük a válaszadók fejében, így feltehetően kisebb eséllyel fognak tudni a második fordulóba jutni.