Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
44,088 $

Zacher: „Tényleg nagyon nagy gáz van”

Zacher Gábor toxikológus beszámolója szerint ugyan még kitartanak az egészségügyi dolgozók, de újabb emberekre volna szükség, hiszen minden dolgozó kimerült és hatalmas pszichés nyomás nehezedik rájuk.

Budapest, 2020. november 26. Zacher Gábor szakorvos (k), Örkényi Zsolt mentőtechnikus (b) és Kovács Gábor állomás- és gépkocsivezető, az Inter-Európa Mentőszolgálat Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. mobil intenzív mentőegységének munkatársai egy magasból esett gyermekhez vonulnak ki az egység zuglói mentőállomásáról az Uzsoki Utcai Kórházban 2020. május 25-én. A 12 órás műszakok alatt az egység átlagosan öt-hat riasztást kap. Nappali riasztás esetén egy percen belül ki kell vonulni, a prioritásnak megfelelő legközelebbi egységet küldi a diszpécser. Az életmentésre tervezett Mobile Intensive Care Unit (MICU), azaz mobil intenzív egység az ország egyetlen olyan mentőautója, amely mozgó intenzív osztályként funkcionál, akár komolyabb beavatkozások is elvégezhetők benne. A mentőautó tizenkét éve teljesít szolgálatot az ország egész területén, a mentésben és a betegszállításban egyaránt részt vesz, és szinte kizárólag kritikus állapotú sérültekhez küldik. MTI/Balogh Zoltán
Belföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Zacher a Klubrádió Megbeszéljük című műsorának vendégeként foglalta össze röviden, hogy mennyire túlterhelt jelenleg az egészségügyi ellátórendszer a koronavírus-fertőzöttek rendkívül magas száma miatt:

„Tényleg nagyon nagy gáz van” Soron kívül Kiderült, hány buszvezető sztrájkolt vasárnap a Volánbusznál

A toxikológus jelenleg a hatvani kórház koronavírus-osztályán dolgozik, így frontvonalból tapasztalja az elképesztő nyomást. Elmondása szerint már ott tartunk, hogy az egészségügyi kapacitás nemhogy a végét járja, hanem már túl van ezen.

„Drámai, amikor úgy megyek be vizitelni egy kórterembe, hogy az ott fekvők szinte mindegyike a gyerekem lehetne, ilyennel azért nem találkozunk”

mondta Zacher.

A toxikológus elmondása szerint hatalmas pszichés terhelés alatt vannak az egészségügyi dolgozók, például azért, mert közölni kell a halálhíreket a hozzátartozókkal vagy azért felhívni őket, mert be kell jönniük elbúcsúzni a betegtől.

Zacher hozzátette, hogy ez ugyan mindennapos az egészségügyben, de ilyen sok haláleset mellett „úgy érik magukat, mintha minden egyes nap tömegbaleset történne”. Mint mondta, a dolgozók még tartják magukat, de további emberekre lenne szükség a helyzet kordában tartása érdekében.

Zacher Gábor arra kért mindenkit, hogy a húsvétot a lehető legszűkebb családi körben ünnepeljék a járványhelyzetre tekintettel. Mint mondta, a vakcina jelentheti a megoldást a helyzetre, amelyből immáron már Magyarországon hétfajta áll rendelkezésre.

Egymásba botlott Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij (Videó)

Az új argentin elnök, Javier Milei beiktatásán jelen volt Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij, az egymással nem túl jó kapcsolatot ápoló miniszterelnök találkozásáról videó is készült.