Dollár
397,18 Ft
Euró
403,75 Ft
Font
478,13 Ft
Bitcoin
23,419 $

Zacher: „Tényleg nagyon nagy gáz van”

Budapest, 2020. november 26. Zacher Gábor szakorvos (k), Örkényi Zsolt mentőtechnikus (b) és Kovács Gábor állomás- és gépkocsivezető, az Inter-Európa Mentőszolgálat Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. mobil intenzív mentőegységének munkatársai egy magasból esett gyermekhez vonulnak ki az egység zuglói mentőállomásáról az Uzsoki Utcai Kórházban 2020. május 25-én. A 12 órás műszakok alatt az egység átlagosan öt-hat riasztást kap. Nappali riasztás esetén egy percen belül ki kell vonulni, a prioritásnak megfelelő legközelebbi egységet küldi a diszpécser. Az életmentésre tervezett Mobile Intensive Care Unit (MICU), azaz mobil intenzív egység az ország egyetlen olyan mentőautója, amely mozgó intenzív osztályként funkcionál, akár komolyabb beavatkozások is elvégezhetők benne. A mentőautó tizenkét éve teljesít szolgálatot az ország egész területén, a mentésben és a betegszállításban egyaránt részt vesz, és szinte kizárólag kritikus állapotú sérültekhez küldik. MTI/Balogh Zoltán
not image

Nagy Noel

2021. március 24. - 13:38

Zacher Gábor toxikológus beszámolója szerint ugyan még kitartanak az egészségügyi dolgozók, de újabb emberekre volna szükség, hiszen minden dolgozó kimerült és hatalmas pszichés nyomás nehezedik rájuk.

Zacher a Klubrádió Megbeszéljük című műsorának vendégeként foglalta össze röviden, hogy mennyire túlterhelt jelenleg az egészségügyi ellátórendszer a koronavírus-fertőzöttek rendkívül magas száma miatt:

Soron kívül Egyre fogynak az oroszok, Putyin pénzjutalmat ígér a tíz gyermeket vállaló anyáknak

„Tényleg nagyon nagy gáz van”

A toxikológus jelenleg a hatvani kórház koronavírus-osztályán dolgozik, így frontvonalból tapasztalja az elképesztő nyomást. Elmondása szerint már ott tartunk, hogy az egészségügyi kapacitás nemhogy a végét járja, hanem már túl van ezen.

„Drámai, amikor úgy megyek be vizitelni egy kórterembe, hogy az ott fekvők szinte mindegyike a gyerekem lehetne, ilyennel azért nem találkozunk”

mondta Zacher.

A toxikológus elmondása szerint hatalmas pszichés terhelés alatt vannak az egészségügyi dolgozók, például azért, mert közölni kell a halálhíreket a hozzátartozókkal vagy azért felhívni őket, mert be kell jönniük elbúcsúzni a betegtől.

Zacher hozzátette, hogy ez ugyan mindennapos az egészségügyben, de ilyen sok haláleset mellett „úgy érik magukat, mintha minden egyes nap tömegbaleset történne”. Mint mondta, a dolgozók még tartják magukat, de további emberekre lenne szükség a helyzet kordában tartása érdekében.

Zacher Gábor arra kért mindenkit, hogy a húsvétot a lehető legszűkebb családi körben ünnepeljék a járványhelyzetre tekintettel. Mint mondta, a vakcina jelentheti a megoldást a helyzetre, amelyből immáron már Magyarországon hétfajta áll rendelkezésre.