Clouds
21 Budapest
Dollár
358,27 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
443,92 Ft
Bitcoin
23,294 $

A WHO új kifejezést használ a majomhimlő helyett a megbélyegzés elleni küzdelemben

TÉMÁK:
#majomhimlő #WHO
Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent
Orvostudomány
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Ez már nem az első alkalom, hogy az Egészségügyi Világszervezet a globális visszajelzések nyomán megváltoztatja egy betegség elnevezését, most pedig a majomhimlő esetében hozták meg a döntést.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn jelentette be, hogy a majomhimlő helyett egy új kifejezést vezet be, így ezentúl az “mpox” rövidítést fogják használni az angol “monkeypox” kifejezés rövidítéseként. A közleményben mindenki mást is arra szólítottak fel, hogy kövessék példájukat, miután számos panasz érkezett be hozzájuk annak kapcsán, hogy a betegség elnevezése “rasszista és megbélyegző”.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

A WHO közlése szerint innentől kezdve egy éven át mindkét kifejezést egyszerre fogják használni, amíg “a majomhimlő kifejezés teljesen el nem tűnik” a köztudatból. A globális egészségügyi szervezet az év elején indította el nyilvános konzultációs folyamatát, hogy megtalálják a betegség új elnevezését.

Az egyik legnépszerűbb javaslat az “mpox”, illetve az “Mpox” volt, melyet a RÉZO férfi egészségügyi szervezet terjesztett elő: a szervezet igazgatója akkor azt mondta, hogy “a majmok eltávolítása” segített abban, hogy az emberek komolyan vegyék az egészségügyi vészhelyzetet.

A CNA jelentése szerint természetesen vicces elnevezések is felkerültek a listára a közönségszavazás után, így például a “Poxy McPoxface” is, mely a Boaty McBoatface-re utalt, ami majdnem egy brit sarkkutató hajó neve lett.

A majomhimlő az elnevezése ellenére nagyon is komoly betegség, melyet 1958-ban fedeztek fel, s egészen 2022-ig jellemzően a nyugat- és közép-afrikai országokban terjedt el. Emberekben először 1970-ben mutatták ki a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

A betegség olyan tünetekkel jár együtt, mint a láz, illetve a hatalmas, kelésszerű bőrelváltozások: idén világszerte kezdett terjedni a betegség, főként a meleg férfiak körében. A WHO legfrissebb adatai alapján mostanra 110 országban van jelen a betegség, 80 ezer megerősített esetet jegyeztek és 55 ember vesztette életét a fertőzésben.