A WHO felfüggesztette a Szputnyik V jóváhagyásának folyamatát, mert szabálytalanságokat találtak egy orosz gyárban

Fotó: MTI/Balázs Attila
not image

Kornis Vivien

2021. szeptember 16. - 22:43

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felfüggesztette az orosz Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyag jóváhagyásának folyamatát, amíg legalább egy orosz oltóanyaggyár újabb ellenőrzésre vár.

Jarbas Barbosa igazgatóhelyettes, a Pánamerikai Egészségügyi szervezet, vagyis a WHO regionális kirendeltségének igazgatóhelyettese szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Szputnyik V vészhelyzeti jóváhagyására vonatkozó kérvényt felfüggesztették, miután számos gyártási szabálysértést tártak fel májusban, a WHO ellenőrzése során. 

“A Szputnyik V sürgősségi felhasználási jóváhagyásának folyamata felfüggesztésre került, mert az oltóanyagot gyártó egyik üzem ellenőrzése során megállapították, hogy az üzem nem a legjobb gyártási gyakorlatokkal megegyező módon dolgozik” – közölte Barbosa szerdán. 

A WHO korábban arról számolt be, hogy több szabálysértést talált a Pharmastandard ufai gyárában, és aggályokat vetett fel a “megfelelő intézkedések végrehajtásával” kapcsolatban, melyek “csökkentik a keresztszennyeződés kockázatát”. 

A WHO közleménye után az üzem közölte, hogy már válaszolt az Egészségügyi Világszervezet által felvetett aggályokra, és hangsúlyozta, hogy az ellenőrök nem kérdőjelezték meg a vakcina biztonságosságát vagy hatékonyságát. 

A The Moscow Times-nak nyilatkozó független tudósok elmondták, hogy a gyártással kapcsolatos szabályok megsértése veszélyeztetheti a vakcina minőségét, és a lap szerint erre utalnak az elérhető tudományos adatok is.

A WHO szerdán közölte, hogy továbbra is várja a Pharmstandard válaszát, és a szervezet javaslata szerint a létesítmények új ellenőrzésére lenne szükség, mielőtt a jóváhagyják a Szputnyik V-t.

Oroszország februárban nyújtotta be jóváhagyási kérelmeit mind a WHO, mind az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) számára, miután a Lancet vezető orvosi folyóiratban megjelent kutatás megállapította, hogy a vakcina 91,6 százalékos hatékonysággal rendelkezik.

Mind az EMA, mind a WHO a múlt héten azt mondta, hogy továbbra is „teljes adathalmazt” várnak a Szputnyik V fejlesztőitől. A lap szerint az EMA azonban azt nem volt hajlandó megmondani, hogy milyen információk hiányoznak a jóváhagyáshoz. Marco Cavaleri, a szervezet oltási stratégiai vezetője közölte, hogy a végleges jóváhagyás ütemterve „bizonytalan” a felfüggesztések és az akadozások miatt.

Bármelyik szervezet jóváhagyása nagy győzelmet jelentene Oroszországnak, amely agresszív oltási diplomáciai akciót folytat, melynek keretében több millió adag oltóanyagot adott el tucatnyi országnak. Ez megnyitná az utat a vakcinák esetleges kölcsönös elismerése előtt is, egyszerűsítve a járvány utáni utazást a Szputnyik V-vel oltott oroszok, magyarok és más állampolgárságú személyek számára.