Jó hír érkezett a Szputnyik V-ről

Az új koronavírus elleni Szputnyik V orosz szérumot (orosz nevén: Gam-Covid-Vak) mutatja egy egészségügyi dolgozó a Gosztyinnij Dvor nevû moszkvai rendezvényépületben elõzõ nap felállított legnagyobb orosz oltóközpontban 2021. július 6-án. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
not image

Nagy Noel

2021. augusztus 11. - 21:03

Mihail Murasko, Oroszország egészségügyi minisztere bejelentette, hogy az orosz Gamaleja Intézet által fejlesztett koronavírus-vakcina 83 százalékos hatékonyságot mutatott a delta variánssal szemben.

Még a Szputnyik V volt az első koronavírus-vakcina a világon, amelyet jóváhagytak tavaly augusztusban, azonban sokáig csak kísérleti jelleggel adták az orosz lakosságnak.

Azóta viszont egyre több helyen nyert engedélyt az orosz vakcina, köztük Magyarországon is, nagyon sok honfitársunkat oltották be a Gamaleja-féle oltóanyaggal.

Most pedig az egészségügyi minisztérium rendkívül jó híreket közölt a szerről, amely kiemelt hatékonyságot mutat az egyre nagyobb aggodalmat okozó delta variánssal szemben.

A Sputnik hírügynökség beszámolója szerint ugyanis Murasko kijelentette, hogy az orosz vakcina 83 százalékos hatékonyságot mutat a delta variánssal szemben, 95 százalékos hatékonyságot a súlyos deltás esetekkel szemben.

Ez pedig azért is jó hír, mert a delta variáns esetében már egyre több szakértő kongatja a vészharangot, hogy megkerülheti a vakcinákat és berobbanthatja a járványt.

Árnyalja ezt a képet az a tény viszont, hogy a megfelelően átoltott országokban továbbra is alacsony a halálozási ráta, szinte mérhetetlen a delta ellenére. Ugyan valóban képes áttörni a vakcina adta védelmet, de nem okoz az oltottaknál súlyos betegséget.